Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания определя подлиния на Омикрон като вариант, който се разследва

Снимка: Pixabay

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) заяви в петък, че е определила подлиния на доминиращия и силно предаващ се вариант на коронавируса - Омикрон като вариант, който се разследва, съобщава Ройтерс.

Разследва се подлинията BA.2, който няма специфичните мутации, наблюдавана при Омикрон, които могат да се използва като лесен разграничител спрямо варианта Делта, но този подвариант не е определен като "предизвикващ безпокойство".

"Естеството на вирусите е да се развиват и мутират, така че може да се очаква, че ще продължим да виждаме появата на нови варианти“, каза д-р Меера Чанд от UKHSA. "Нашето непрекъснато геномно наблюдение ни позволява да ги открием и да преценим дали са значими".

Омикрон, който също така се нарича B.1.1.529, има три основни подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3, според Световната здравна организация (СЗО).

Досега BA.1 доминираше, като според СЗО той съставлява голямо мнозинство от всички случаи на Омикрон.

На някои места обаче BA.2 започна да се разпространява по-бързо.

Великобритания идентифицира към 10 януари 53 последователности от подлиния BA.2 , като актуализираните данни трябва да бъдат публикувани по-късно в петък, съобщава Ройтерс.

В Дания BA.2 се разраства бързо. Този подвариант представляваше 20% от всички случаи на Covid-19 през последната седмица на 2021 г., като процентът се повиши до 45 на сто през втората седмица на 2022 г.

Андерс Фомсгаард, изследовател в Statens Serum Institut (SSI), каза, че все още няма добро обяснение за бързия растеж на подлинията, добавяйки, че е озадачен, но не и притеснен. "Може да се окаже, че е по-устойчив на имунитета на населението, което му позволява да заразява повече. Все още не знаем", каза той пред телевизия TV 2, добавяйки, че има вероятност хората, заразени с оригиналния вариант Омикрон, наречен BA.1, да не са имунизирани за тази подлиния и могат скоро след това да хванат BA.2.

"Възможност е. В такъв случай трябва да сме подготвени за това. И тогава всъщност може да видим два пика на настоящата пандемична вълна", каза той.

Първоначалният анализ, направен от датския институт SSI, обаче не показа разлика в процента на хоспитализации с BA.2 в сравнение с BA.1.

Очаква се ваксините също да бъдат ефективни срещу подварианта BA.2 при борбата с тежки заболявания, според датските здравни служители.

Необходими са обаче повече данни, за да се провери дали този подвариант на Омикрон може да се окаже дори по-преносим от ВА.1.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени