Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският регулатор за ценни книжа наблюдава "геймификацията" на финансовите пазари

"Геймификацията" въведе ново поколение инвеститори на дребно на финансовите пазари, които могат да не са наясно, че има малко защити при активи като криптовалути, съобщи във вторник службата за ценни книжа на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Геймификацията се отнася до използването на смартфони за търговия, тенденция, която се появи на Уолстрийт по време на коронавирусната пандемия с приложения като Robinhood и се разпространи и на европейските пазари.

"Искаме инвеститорите да участват повече във финансовите пазари, а не просто да държат парите си под дюшека", каза Верена Рос, председател на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), на конференция за финансови услуги на Forum Europe.

"Геймификацията обаче също така представлява значителни рискове, води до спекулации и кара инвеститорите да не осъзнават, че има защити, когато търгуват на пазари като тези на криптоактиви", добави тя.

Според Верена Рос социалните медии също позволиха разпространението на неоторизирани съвети за търговия, като ЕС трябва през тази година да преработи стратегията си за "инвеститорите на дребно", за да отрази възхода на цифровото финансиране.

Блокът вече предложи забрана на "плащане за поток от поръчки" на пазара на дребно.

Но регулаторите на ЕС са изправени пред балансиране между защитата на инвеститорите, като същевременно позволяват на инвестициите на дребно да процъфтяват в регион, който отдавна предпочита спестовните продукти.

Единният блок даде тласък за задълбочаване на капиталовия си пазар, за да насърчи компаниите да набират средства чрез емитиране на акции, вместо да разчитат на банкови кредити, което стана още по-неотложно след напускането на ЕС от Великобритания.

Александра Жур-Шрьодер, висш служител в отдела за финансови услуги на Европейската комисия, каза, че "тромавите" правила за листване на борсата ще бъдат реформирани, тъй като единният блок "много изостава" от други юрисдикции в подпомагането на компаниите да набират средства на капиталовите пазари.

Но Франческо Чекато, главен изпълнителен директор на Barclays Europe, посочи пред Ройтерс, че е необходимо повече, за да се използват огромните спестявания в ЕС за екологизиране на икономиката.

"Това, от което наистина се нуждаем, е да мобилизираме по-голяма политическа подкрепа около нещо, което може да бъде малко по-радикално на някои места, за да създадем култура на справедливост в ЕС“, каза Чекато.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени