Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев спаси мачбол и направи обрат от 0-2 сета

Даниил Медведев е на полуфинал в Мелбърн.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вторият поставен на Откритото първенство на Австралия по тенис Даниил Медведев се класира на полуфинал по много драматичен начин.

Руснакът направи обрат от 0-2 сета и спаси мачбол в четвъртата част преди да надделее над №9 в схемата Феликс Оже-Алиасим от Канада с 6:7(4), 3:6, 7:6(2), 7:5, 6:4 след 4 часа и 42 минути игра.

В началото на срещата всеки печелеше убедително сервис геймовете си. Оже-Алиасим стигна до пробив за 6:5 след двойна грешка на съперника. След това 21-годишният канадец сервираше за сета, но се стегна и Медведев с лекота върна брейка на 15. В последвалия тайбрек руснакът, който е финалист в Мелбърн от 2021 г., направи още две двойни грешки. Така съперникът му поведе с 6:3 точки и реализира втори си сетбол след топка в аут на руснака.

Това вдъхна още самочувствие на Феликс, който направи пробив в началото на следващата част срещу разколебания си опонент, но този път затвърди убедително за 3:0. При резултат 5:3 тенисистът от Монреал подаваше за спечелването на сета. Дръпна убедително с 40:0 и приключи частта при първата възможност след бекхенд в аут на Медведев.

В следващия сет 25-годишният московчанин спаси точка за пробив в третия гейм и след това всеки печелеше безпроблемно подаванията си. Стигна се отново до тайбрек. Той беше спрян при 2:1 точки за Медведев заради дъжд. Покривът на „Род Лейвър Арина“ беше спуснат. При доиграването руснакът поведе с 6:2 и реализира първия си сетбол с отличен сервис.

Подавачи бършат корта преди затварянето на покрива.

Четвъртата част също беше равностойна.В деветия гейм възроденият Медведев стигна до точка за пробив, но Оже-Алиасим я ликвидира с ас и взе подаването си за 5:4. В следващата игра след двойна грешка на втория в света канадецът стигна до мачбол, но 25-годишният московчанин не трепна и го отрази с чудесен сервис. В 11-ия гейм той стигна до пробив и след това сервираше за изравняване на частите. Даниил поведе с 40:0, но съперникът отрази трите сетбола. При четвъртия той не сбърка и приключи с ас.

Още във втория гейм на решителния пети сет Феликс пропиля три точки за пробив. Веднага след това Медведев нанесе удар с брейк на 15 след двойна грешка, който тутакси затвърди за 3:1.Слид петия гейм Оже-Алиасим повика физиотерапевт на корта заради проблем с десния глезен. В осмия гейм канадецът имаше шанс за рибрейк, но отново Даниил се спаси с великолепен начален удар. При 5:4 руснакът сервираше за място на полуфиналите. Той се озова в ситуация 15:40, но спаси точките за пробив и стигна до мачбол. Медведев ликува след като топката на канадеца излезе в аут.

Московчанинът записа 49 печеливши удар, от които 15 аса, при 53 непредизвикани грешки (9 двойни). Оже-Алисим направи 64 уинъра (18 аса) и 75 грешки (4 двойни).

Феликс Оже-Алиасим

„Не играех най-добрия си тенис в началото, докато той беше прекрасен. Помислих си какво би направил Новак и си казах, че ще го накарам да се бори до край и това проработи. Вдигнах равнището си в тайбрека на третия сет“, заяви Медведев в интервюто на корта.

За място на финала в Мелбърн той ще спори със Стефанос Циципас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна