Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ifo: Облекчаване на недостига на материали в германското производство през януари

Недостигът на материали в германското производство се облекчи донякъде през януари, като 67,3% от компаниите съобщават за недостиг и проблеми при доставката на междинни продукти и суровини.

През декември цели 81,9% от германските промишлени компании имаха подобни проблеми.

Това е констатация от последно проучване на водещия немски институт Ifo.

"Въпреки това развитие, компаниите все още имат много за какво да се притесняват", отбеляза Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в института Ifo, като той добави: "Остава да видим дали това представлява обръщане на тенденцията".

Сред производителите на електрическо оборудване ситуацията все още е предизвикателна, като делът на компаниите, изпитващи затруднения, е спаднал съвсем леко през януари до 89,6% от 93,8% в края на 2021 г.

Подобна е картината и при производителите на машини и оборудване, отбеляза Ifo, като 80,6% от компаниите съобщават за проблеми, което е спад от 91,0% през декември, докато в автомобилната индустрия 77,9% от фирмите съобщават за проблеми спрямо 92,9% през декември.

От друга страна, производителите на дрехи изпитват много по-малко проблеми при веригата си на доставки, отколкото през предходния месец, като става въпроса за едва 44,6% компании на това мнение при цели 87% в края на миналата година.

Само 12 процента от производителите на напитки пък съобщават за прекъсвания на доставките.

"Лекото облекчаване дава на компаниите шанс да отработят своите големи по размер изоставени поръчки и да увеличат производството“, добави Волрабе.

Прекъсванията във веригата на доставки и ограниченията, въведени през есента на 2021 г. за борба с четвъртата вълна на Covid-19, се отразиха негативно на икономиката на Германия, като през последното тримесечие на миналата година БВП се сви с 0,7 спрямо предходните три месеца.


Недостиг на суровни и материали в промишлността по сектори



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна