Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар иска гаранции, че предоставеният на ЕС природен газ ще остане в рамките на съюза

Катар желае Европейският съюз да ограничи препродажбата на катарски природен газа извън блока, ако ЕС желае да получи синьо гориво от най-големия производител на газ в света и от други големи доставчици при евентуално спешни доставки в случай на конфликт между Русия и Украйна, съобщава Ройтерс, цитирайки източник, запознат с водените преговори.

Катар също така е поискал решение от страна на ЕС относно разследване от 2018 г. на неговите дългосрочни договори, които според Европейската комисия могат да възпрепятстват свободните газови потоци в Европа и нейния единен газов пазар, допълва източникът на Ройтерс.

Исканията, отправени от Катар, са в основата на либерализацията на газовия пазар на ЕС. Евросъюзът смята, че напълно свободната търговия с газ е от съществено значение за енергийната сигурност, но големите производители и някои потребители на синьото гориво казват, че реформите от последните две десетилетия често са причинявали хаос и са довели до по-високи цени.

Съединените щати са загрижени, че Русия се готви да нахлуе в Украйна и през последните седмици поискаха от Катар и други големи производители на газ ​да проучат дали могат да доставят допълнително количество природен газ за Европа, ако бъдат прекъснати руските доставки.

Русия доставя около една трета от газа в Европа и всяко прекъсване би влошило съществуващата енергийна криза, причинена от глобалния недостиг на петрол и на природен газ.

Танкер, пренасящ втечен природен газ (LNG)

Въпреки че в Катар липсва достатъчно резервен производствен капацитет, близкоизточната държава даде знак, че би бил готова да отклони някои от газовите обеми за Азия в посока Европа с посредничество от страна на САЩ.

Доха все още не е отправила такова искане за пренасочване на газови доставки, посочва още източникът на Ройтерс.

Възможните спешни доставки за Европа ще бъдат обсъдени на разговорите във Вашингтон тази седмица между емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и президента на САЩ Джо Байдън.

През изминалата седмица Доха също така отправи своите искания до ЕС и емирът на Катар разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейската комисия заяви, че няма да коментира подробностите от дискусиите с международни партньори относно доставките на газ.

"Доставките от Катар няма да зависят от заявки. Но проблемите трябва да бъдат решени, за да се осигурят дългосрочни и краткосрочни решения за кризата с втечнен природен газ (LNG) в Европа", коментира източникът на Ройтерс.

Доха също така иска ЕС да разреши продължителното разследване на дългосрочните договори на Катар. "Това ще гарантира, че ЕС може да сключи дългосрочни договори с Катар и други газови доставчици, вместо да има по-скъпи спот договори или търсене на краткосрочни решения по време на криза", отбеляза същият източник.

Катар също така желае гаранции от ЕС, че държавите членки ще отклоняват излишъка на втечнен природен газ само в рамките на съюза, а не да го препродават навън.

"Тези решения няма да са само за Катар. Те наистина трябва да гарантират всяка възможност за решения за Европа, независимо дали става въпрос за Катар или за друг", каза източникът на Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна