Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна получи първите доставки на природен газ от Западна Европа през Унгария

Снимка: БГНЕС

Украйна започна да получава природен газ от Западна Европа през Унгария, съобщи във вторник операторът на нейната газопреносна система - GTSOU (Gas Transmission System Operator of Ukraine). По този начин се отваря нов маршрут за газови доставки в период, когато заплахата от война с Русия подкопава енергийната сигурност на Киев, съобщава Ройтерс.

Украйна трябва да внася повече от 30% от своя газ и докара от чужбина 15,9 милиарда кубически метра природен газ през 2020 г., включително 4,2 милиарда кубически метра от Унгария.

Но доставките от Унгария спряха, след като Будапеща и руският гигант "Газпром" подписаха през септември 2021 г. нова дългосрочна сделка за доставки, която заобикаля Украйна.

GTSOU заяви през декември, че вместо това Украйна ще може да внася през Унгария дневно по 8 милиона кубически метра газ от западноевропейския пазар.

Украинския газопреносен оператор каза във вторник, че тази линия за доставка вече е активна, съгласно споразумение за взаимно свързване, което ще увеличи гарантирания капацитет за внос на Украйна с почти 30 на сто.

"Унгарският маршрут се превърна във втория гарантиран маршрут за доставка на газ за Украйна след този от Словакия“, каза във "Фейсбук" ръководителят на GTSOU Сергей Макогон.

Украйна има сделка да получава до 27 млн. куб. метра газ дневно от Словакия, но спря вноса по този маршрут заради разходите.

Макогон отбеляза, че новият маршрут през Унгария също така предлага на Украйна възможност да доставя втечнен газ от терминал в Хърватия.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви миналата седмица, че ще се стреми да увеличи количеството газ, което страната му получава от Русия.

Орбан също така каза, че ще обсъди европейската сигурност с руския президент Путин и че Унгария е заинтересована от мирно разрешаване на противопоставянето, свързано с Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна