Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири членки на ЕС настояват да няма зелени инвестиции за газовите проекти

Снимка: pixabay

Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия призоваха Европейския съюз да не определя газовите енергийни проекти като подходящи за зелени инвестиции. Това идва в момент, когато Брюксел се опитва да финализира противоречивите правила за това дали синьото гориво заслужава да бъде определено като устойчиво и да се счита като годно за зелени инвестиции.

Европейската комисия изготви планове в края на миналата година за обозначаване на газа и на ядрената енергия като зелени инвестиции, проблем, който обаче раздели 27-те страни от блока, тъй като те не са съгласни относно това как горивата трябва да допринесат за преминаването на Европа към чиста енергия.

"Липсата на научни доказателства за включване на изкопаемия газ в таксономията трябва да доведе до преразглеждане на предложението от Европейската комисия“, се посочва в писмо на цитираните по-горе четири държави до шефа на финансовите служби на ЕС, предаде Ройтерс.

Инвестициите в газ не трябва да бъдат определени като зелени, освен ако не отделят по-малко от 100 грама въглероден диоксид на киловатчас, казаха страните. Това е в съответствие с препоръките, направени миналата седмица от експертните съветници на ЕС относно правилата, но е много по-ниско от ограничението от 270 грама в проектоплана на Комисията от края на 2021 г.

Страните членки на ЕС очакват окончателното предложение на Комисията, което тя заяви, че ще публикува скоро, но без да посочи конкретна дата.

Веднъж публикувани, тези правила могат да бъдат блокирани от Европейския парламент или от супермнозинство от държавите членки на ЕС, като става въпрос за 20 от 27-те държави.

Късният натиск от четирите държави допълва разногласията около "таксономията на устойчивите финанси" на ЕС, наръчник с правила, който има за цел да постави златен стандарт за насочване на частните инвестиции към дейности, които отговарят на научно обоснованите цели за справяне с изменението на климата.

Правилата за газова и ядрена енергия бяха забавени с повече от година поради дълбоки разногласия.

Някои държави, сред които Полша и Чехия, смятат, че газовата и ядрената енергия са от решаващо значение за отказ на страните от най-замърсяващото изкопаемо гориво, каквото се явяват въглищата. Противниците цитират опасения относно безопасното изхвърляне на ядрени отпадъци и казват, че не би било достоверно да се етикетира газът, който също е изкопаемо гориво, като зелен.

Природният газ произвежда приблизително половината от емисиите на въглероден диоксид (CO2) от въглищата, когато те се изгарят в електроцентрали, но газовата инфраструктура също е свързана с вредни емисии на метан - мощен парников газ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени