Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на проблемите с доставките при германските търговци на дребно

Затрудненията при доставката, които тормозят германските търговци на дребно, отбелязаха значително облекчение през януари, показват резултати от последно проучване на института Ifo.

57,1% от търговците на дребно твърдят, че през януари не са успели да доставят всички поръчани стоки, което представлява солиден спад спрямо 81,6%, изпитващи такива проблеми през декември.

Търговците на дребно са сред най-силно засегнатите от проблемите във веригата на доставки, които засегнаха световната икономика, докато тя се бори да се възстанови от коронавирусната пандемия.

Проблемите обаче остават сериозни при магазините за строителни материали, където цели 94% не са успели да извършат всички доставки през първия месец на 2022 г., както и при търговията на дребно с автомобили, където 84% от шоурумите съобщават за аналогични проблеми.

От друга страна, ситуацията в супермаркетите стана забележимо по-спокойна, като само 18,4% съобщават за затруднения при доставките, което представлява спад  от 64,4% през декември.

"С края на коледния сезон натискът донякъде намаля", посочи Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в института Ifo. "Въпреки това, много търговци на дребно не могат да изпълнят всяка заявка на клиента, защото все още нямат стока", допълни той.

Проблеми с доставките в различните сектори на търговия на дребно



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна