Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ повиши на второ поредно заседание британската лихва с 25 базисни пункта до 0,5%

Английската централна банка повиши основния си лихвен процент на второ поредно заседание, изпреварвайки другите водещи централни банки, борещи се с растящата инфлация.

Комитетът по паричната политика на АЦБ се съгласи да повиши основния лихвен процент от 0,25% до 0,5%, като заяви, че очакват годишната инфлация да се ускори над 7% в рамките на следващите месеци поради ниската безработица, нарастващите заплати и увеличаващите се цени на енергията.

Според прогнозата на АЦБ британската инфлация ще достигне пик около 7,25% през април (при предишна прогноза за пик около 6%), като в едногодишен план тя ще достигне 5,21%, в двугодишен план - около 2,15% ,а в тригодишен план - 1,6%.

Членовете на АЦБ обаче бяха разделени относно това колко голямо увеличение на лихвите е необходимо за укротяване на растящата инфлация, подчертавайки предизвикателството, пред което са изправени централните банкери, докато балансират между нарастващите цени и рисковете за икономическия расте в резултат на коронавирусната пандемия.

Четирима от деветте членове на Комитет по парична политика на АЦБ настояваха за по-голямо повишение на основната британска лихва до 0,75%, позовавайки се на по-сериозния и устойчив от очакваното ценови натиск. Мнозинството от останалите петима членове, включително управителят на банката Андрю Бейли, обаче гласуваха за повишение на лихвата с четвърт процент до ниво от 0,5%, заявявайки, че това трябва да е достатъчно, за да може инфлацията да се върне към целевото ниво на АЦБ от 2 на сто през следващите две до три години.

АЦБ предупреди за по-нататъшно "умерено" затягане на паричната и лихвена политика, въпреки че британският икономически растеж ще бъде засегнат от глобалната ценова инфлация на енергията и стоките.

АЦБ също така заяви, че ще започне бавно да намалява размера на своята програма за изкупуване на облигации (известна като "количествени облекчения"), като повече няма да реинвестира парите в своя портфейл, които получава от падежиращи облигации. Това е първия път, при който една от водещите централни банки предприема продължителни усилия за свиване на раздутия си по време на Covid кризата финансова баланс.

Централната банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще се върне на нивото си отпреди Covid пандемията до края на първото тримесечие на настоящата година. Според банката нивото на безработица, което спадна до 4,1% през трите месеца до ноември 2021 г., ще намалее още през следващия период и ще достигне 3,8% през първото тримесечие на 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна