Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бейли: АЦБ трябва да предприеме мерки, необходими за контрол на инфлацията

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви на пресконференцията след края на днешното заседание, че централната банка трябва да предприеме необходимите стъпки и "да стигне до точката", в която може да спре нарастването на инфлацията, мотивирайки по този начин днешното решение за ново повишение на британската лихва.

Бейли призна, че домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред "трудна ситуация", но заяви, че ефектът върху продължаващата възходяща тенденция на инфлацията върху вътрешните цени ще бъде по-лош без увеличаване на лихвените проценти.

Членът на АЦБ Бен Броудбент добави, че в дългосрочен аспект "най-доброто нещо за домакинствата", което централната банка може да направи, е да запази политиките си за поддържане на инфлацията в разумни граници.

Андрю Бейли също така отбеляза, че безработицата е по-ниска от очакваното на фона на пандемията от Covid-19 и че пазарът на труда и растежът на доходите остават силни.

Все пак той призна, че "за съжаление има натиск от цените на енергията", който води до по-висока инфлация.

Той също така предупреди, че има шанс тези енергийни разходи да не намалеят, в случай че напрежението на границата между Русия и Украйна прерасне във въоръжен конфликт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна