Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Боряна Данкова

Днес сме на гости в ателието на слънчевата и талантлива Боряна Данкова. Посреща ни с прекрасната си усмивка и ни показва творческия процес, при който глината в нейните ръце се превръща в прекрасни произведения на изкуството - вдъхновяващи и различни пластики, невероятни бижута, красиви и практични чаши.

Боряна Данкова е родена в Силистра. Получава средното си образование в родния си град в СОУ „Н. Й. Вапцаров“ с профил изобразително изкуство. През 2000 г. завършва Националната художествена академия в специалност „Силикатни форми“.

В годината на завършване печели конкурса за престой на млади автори в международните ателиета „Cite Internationale des Arts” Париж.

Има много участия в общи изложби. Самостоятелните ѝ изложби са в галерия „Зограф“- Варна, галерия „Неси“ в Бургас, галерия „Средец“ в Министерство на културата в София.

За читателите на сайта на БНР тя сподели:

„Импулсът да твориш! Това е движещата сила на всеки човек. Всеки го прави под една или друга форма. Моят начин е керамиката. Тя съчетава в себе си всички земни стихии. Добавяйки към това и пластичните и възможности, се получава магия!“

Потопете се в магията на ателието на Боряна.
















Снимки: Ани Петрова

Може да последвате Боряна  във фейсбук 

https://www.facebook.com/boryanadankovaart


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна