Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експанзията в китайския сектор на услугите се забави през януари до 5-месечно дъно

Активността в сферата на услугите на Китай се забави рязко през януари до 5-месечно дъно, тъй като въвеждането на Covid локдаун в различни региони на страната ограничиха производството, транспорта и продажбите на стоки и услуги, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, спадна в началото на годината до 51,4 пункта от 53,1 пункта през декември 2021 г., достигайки най-ниско ниво от пет месеца насам.

"През декември и януари възраждането на Covid инфекцията в няколко региона като Сиан и Пекин принуди местните власти да затегнат мерките за контрол на епидемията, което ограничи производството, транспорта и продажбата на стоки. Стана по-очевидно, че китайската икономика се намира под троен натиск, свързан със свиване на търсенето, шокове по отношение на предлагането и отслабване на очакванията", посочиха двете агенции.

Съставният (общ) PMI индекс, включващ както активността в промишлената, така и в непромишлената сфера (на услугите), се понижи от 51 през декември до 50,1 пункта през януари, доближавайки ключовата бариера от 50,0 пункта - водораздел между растежа и свиването на китайската бизнес активност.

Последното проучване отчита по-бавно нарастване на бизнес активността и на новите поръчки и спад на износа с най-солидно темпо от 15 месеца насам при леко отслабване на инфлационния натиск спрямо декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени