Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световният ден за борба с епилепсията

Веска Събева: Няма протокол за Covid лечение на епилептици, нито протокол могат ли да се ваксинират

Когато мисълта е обърната към това какво един човек може, а не какво не може

Веска Събева
Снимка: Личен архив
"За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за лечение на деца и възрастни с епилепия  Covid - 19",  каза за БНР Веска Събева – Председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ)

"Пред тези две години има влошаване на състоянието, на основното заболяване на епилептиците, защото пандемията ни постави в много трудна ситуация. И пациенти, и лекари бяха поставени в риск. Според мен причината за това е, че не бяха изработени медицински протоколи от различните специалисти за всички тежки хронични заболявания как да се лекуват при заразяване с коронавирус.

Ние поискахме да има такива протоколи още през 2020 година. И тъй като това са тежки, специфични заболявания, при които изписването на различни антибиотици трябва да бъде точно преценено кои да бъдат, научните дружества трябваше да излязат с такива протоколи за лечение и проследяване на всяко заболяване. Така, че и достъпът да не бъде затруден. И когато лекуваш, да не вредиш.

Защото някои от медикаментите за Covid 19 могат да влошат състоянието на пациента с епилепсия или да намалят действието на медикамените по основното му заболяване", това разказа за БНР Веска Събева, която от над 30 години се грижи за дете с епилепсия.

Председателят на Асоциацията обърна внимание и на това, че няма Комисия, която да поясни дали децата и възрастните хора с епилепия могат да се ваксинират срещу коронавируса:

"Тъй като това са пациенити, които след установяването на заболяването са освободени от ваксинация. Това са тези с тежката форма на епилепсия и с още друго придружаващо заболяване. Но сега част от тях ме питат какво да правят?



Тези, които са убедени, че са развили епилепсия вследствие на ваксина, тях не можеш с нищо да ги убедиш да се ваксинират, но има и други, които искат да знаят могат ли да си поставят ваксина.

Епидемиолозите, вирусолозите не могат да казват кой да се ваксинира. Специалистите по различните тежки хронични заболявания трябваше да излязат с протоколи за това кои пациенти могат да се ваксинират срещу Covid - 19 и кои не могат.

И да, имаме ваксинирани пациенти, които след това се заразиха. Направиха го на свой риск. И по тази тема сме отправили запитване, но отговор нямаме", посочи още Веска Събева.

По думите й тук идва и въпросът за зелените сертификати за хора, които не могат да се ваксинират - темата ще бъде поставена на ниво национално-представителни организации.

Според Събева спирането на плановия прием не е правилно.

А обикалянето на Спешната помощ от болница в болница в търсене на интензивно легло ясно показва проблема, че системата не работи в полза на на никого.
 
"Аз съм търсела легло на психично болен в цяла София в колата на Спешна помощ - за кого работи системата, питам, след като аз като представител на пациентска организация трябва търся достъп до болница?", разказа още Събева.

"Центърът и Асоциацията не спряхме да работим през цялата пандемия и регрес няма при нашите деца и възрастни. Учат, рисуват, обучават се, но това е защото при нас мисълта е обърната към това какво един човек може, а не какво не може. Това е европейският подход към хората с различини увреждания.

Радваме се, че ни търсят директори на детски градини и училища за консултации с нашите лекари. Важно е да се разбере, че понякога може с малко средства, за се постигне много", каза още Събева.

На форума днес посветен на Световния ден за борба с епилепсия, изтъкнати специалисти ще поставят още въпроси:

Липсата на грижа за хората с епилепсия по време на пандемия

Вечният проблем с липсващите лекарства. Животозастрашаващите състояния,  предизвикани от спирането на определен медикамент.

Омагьосаният кръг за издаването на протоколи за „скъпоструващите медикаменти“.

Възможно ли е приобщаващото образование за децата с епилепсия? Има ли подготвени медицинските кадри в детските ясли, градини и училища ? Страховете на педагозите

Социални услуги и признат трудов стаж за хората, грижещи се за човек с епилепсия;

Трудовата заетост на хората с епилепсия – възможности и премахване на стигмата, промяна в мисленето на обществото ни.
Асоциацията на родители на деца с епилепсия

На Световният сен за борба с епилепсия Асоциацията на родители на деца с епилепсия ще представят картините от инициативата „Това е моята мечта, харесва ли ти мамо?“, както и други творби изработени от деца и младежи с епилепсия от услугите на АРДЕ. Ще присъстват художниците и родителите им.

Събитието ще се проведе в Ларгото /подлеза на ЦУМ, под купола/ в Зала 1 от 10 .00  - до 11.00 ч.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени