Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Шок при газовите доставки ще намали стойността на европейската икономика

Снимка: Алами/Ройтерс

Негативен шок от всяко едно прекъсване на доставките на природен газ би "изял" от стойността на стоките и услугите, произведени в еврозоната, заяви във вторник Европейската централна банка, предупреждавайки по този начин за по-сериозно въздействие от високите енергийни цени върху растежа на единния блок.

Рекордните цени на енергията в отговор на опасенията, че руска инвазия срещу Украйна би довела до прекъсване на износа на руски горива за Европа, се отразяват негативно на икономическия растеж в еврозоната.

В своя Икономически бюлетин, публикуван във вторник, ЕЦБ заяви, че очаква високите цени на енергията да намалят икономическото производство в еврозоната с около 0,2% тази година в сравнение с базовите нива на БВП, като най-голямото негативно въздействие върху растежа ще бъде факт през първото тримесечие.

Над 90% от природния газ, използван в еврозоната, е от внос, което означава, че отрицателните икономически последици ще се влошат, ако единният блок загуби част от доставките си на газ, посочва Европейската централна банка.

"Прякото и непряко въздействие на хипотетичен шок от намаляване на газовите дажби с 10% за корпоративния сектор се очаква да намали брутната добавена стойност в еврозоната с около 0,7%“, оценява ЕЦБ.

Реалният икономически спад може да бъде дори по-голям, тъй като моделирането не отчита ефекта от промените в цените на енергията, допълва централната банка.

Според ЕЦБ Австрия и Словакия ще понесат най-голям удар, докато в индустриалния сектор на еврозоната вероятно най-много ще пострадат неблагородните метали.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна