Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром нефт" с рекордна печалба от 6,7 млрд. долара през 2021 г. заради поскъпването на петрола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската компанията "Газпром нефт", която е петролното подразделение на държавния производител на газ "Газпром", обяви в четвъртък, че нейната нетна печалба се е увеличила четирикратно през 2021 г. до рекордните 503,4 милиарда рубли (около 6,7 милиарда долара) благодарение на растящите цени на петрола и природния газ.

Световните енергийни производители отчитат голямо увеличение на печалбите за миналата година в резултат на възстановяване на търсенето, след рязкото му свиване по времена първите локдауни заради коронавирусната пандемия, наложени главно през 2020 г.

Приходите на "Газпром нефт" през миналата година са нараснали с 54% до 3,07 трилиона рубли, като от компанията заявиха, че е бил генериран свободен паричен поток от над 500 милиарда рубли.

Компанията, която е най-бързо растящата по отношение на производството в Русия, също така посочи, че нейното въглеводородно производство надхвърля 100 милиона тона петролен еквивалент.

"През 2021 г. компанията достигна прага от 100 млн. тона петролен еквивалент за пръв път в историята си, като удвои производството в рамките на две години“, заяви ръководителят на "Газпром нефт" Александър Дюков.

"Това беше една от ключовите цели, които си поставихме като част от дългосрочната стратегия на компанията. Виждаме и възможности за по-нататъшен растеж на производството през 2022 г. и след това", добави той.

Компанията заяви, че очаква производството на въглеводороди да се увеличава с 5% годишно от 2023 до 2024 г., след очаквано увеличение от 10% през 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна