Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на САЩ смята за подходящо скорошно повишаване на лихвите.

Членовете на Федералният комитет за отворения пазар на САЩ (FOMC) и Съвета на управителите на Фед определиха, че "скоро би било подходящо" увеличаването на целевия диапазон на федералната фондова лихва, показват протоколите от януарското заседание на Фед, публикувани в сряда вечерта.

Участниците на последното заседание на централната банка на САЩ отбелязват, че нивото на инфлация непрекъснато надвишава целта от 2% и рисковете за инфлацията се разглеждат като "сочещи във възходяща посока", което потенциално може да направи повишаването на лихвите "оправдано" в скоро време.

Освен това пазарът на труда е "силен, след като постигна значителен напредък на широка база през последната година", оценяват централните банкери.

Според повечето членове на Фед повишаването на лихвите през предстоящия период трябва да се въведе с "по-бързи темпове" в сравнение с предишния процес на оттегляне от разхлабената парична политика, провеждан през 2015 година.

"Редица участници на срещата коментираха, че условията вероятно ще гарантират започване на намаляване на размера на финансовия баланс на Фед някъде по-късно тази година" и че активите на Фед, които сега възлизат на приблизително 9 трилиона долара, трябва да бъдат намалени с "по-бързи темпове, отколкото през периода на намаляване на баланса от 2017 г. до 2019 г.", показва още протоколът от заседанието на Федералния резерв през януари.

Инвеститорите тълкуват тези протоколи от последното заседание като сигнал, че Фед е склонен на по-решителни действия за борба с високата инфлация, но без на този етап централните банкери да определят конкретни цели за предстоящото затягана на паричната и лихвена политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна