Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява след прогрес в преговорите по иранската ядрена сделка

Петролът поевтинява за трета поредна сесия на търговия и е на път да приключи седмицата на загуба, тъй като перспективите за завръщане на Иран на петролния пазар започват на този етап да засенчват опасенията от възможно прекъсване на доставките при евентуален въоръжен конфликт между Русия и Украйна.

Петролът започна да поевтинява в сряда вечерта, след като водещият ирански преговарящ по ядрените въпроси Али Багери Кани написа в "Туитър", че след седмици на интензивни преговори "ние сме по-близо от всякога до постигане на споразумение".

Съединените щати също заявиха, че на преговорите във Виена за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 година е постигнат значителен напредък през последната седмица и е възможно да бъде намерен консенсус през идните дни, ако Техеран "покаже сериозност" по въпроса.

Ако ядреното споразумение с Иран от 2015 г. бъде възобновено и икономическите санкции бъдат премахнати, Техеран може да възобнови износа на петрол, увеличавайки по този начин предлагането в световен план с около 1 млн. барела на ден.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се понижават в началото на петъчната търговия с около 1% към 92 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI  доставка през март - с над 1% към 90,70 долара за барел, след като в четвъртък и двата типа фючърси поевтиняха с близо 2 на сто.

Поевтиняването на петрола през последните дни е факт, след като в началото на седмицата петролните фючърси поскъпнаха до най-високо нива от септември 2014 г на фона на опасенията за скорошна руска военна инвазия в Украйна. В понеделник фючърсите на петрола Брент поскъпнаха до 96,78 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - до 95,82 долара за барел.

Графика на петрол Брент на седмична база (в долари за барел)


Анализаторите обаче не очакват цените да спаднат прекалено силно в близко бъдеще, дори и на фона на перспективата за повече ирански петрол, тъй като редица членове на формата "ОПЕК +" се борят да постигнат договорените от картела производствени цели.

Продължава и напрежението по руско-украинската граница, което кара търговците да се притесняват, че при евентуален военен конфликт, последван от строги санкции на Запада спрямо Москва, може да има прекъсване на руските енергийни доставки за Европа.

В същото време търсенето на петрол в световен план продължава да се възстановява с нарастване на въздушния и пътническия трафик на фона на постепенно отшумяващата коронавирусна вълна на варианта Омикрон, като според повечето анализатори петролът сорт Брент вероятно ще остане да се търгува в диапазона между 90 и 100 долара за барел с риск да поскъпне доста бързо над 100 долара за барел при евентуална силна военна ескалация между Русия и Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени