Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови имена и премиери в пролетните концерти на Радиооркестъра

След грандиозния успех от концерта "Руската зима",  Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин открива поредица пролетни концерти в зала "България".  Както винаги ще има много нова музика, звездни млади имена, ярки концепции и гръмки български премиери. СО на БНР и маестро Марк Кадин в зала България

На 11 март в зала "България" предстои романтична програма с музика от Брамс и Уолтън, в която ще участва великолепната българска цигуларка Лия Петрова.

Големият международен успех на Лия идва след победата в престижния конкурс "Карл Нилсен" в Дания. "Великолепен и зрял, "сребрист" звук" - пише за нея Times. "Виртуозност без усилия", "изключително звуково разнообразие", "кралска широта на фразите" - отбелязват за нейното свирене авторитетните издания Strad и Gramophone. Като солист тя свири с филхармоничните оркестри на Люксембург, Антверпен, Брюксел и Монте Карло, с Националния оркестър на Белгия, със симфоничните оркестри на Германия, Швеция, Полша и Япония. Нейните партньори на сцената са знаменити диригенти като Филип Херевеге, Кшищоф Пендерецки, Ян Тортелие. Заедно с Марта Аргерич, Юрий Башмет и Миша Майски, Лия участва в концертите "Марта Аргерич и приятели". Тя активно концертира в камерни проекти, сътрудничи си с Иври Гитлис, Рено Капюсон, Николас Ангелич, Юджа Ванг, Гари Хофман, Готие Капюсон, Александър Канторов и много други прекрасни музиканти. 
Лия Петрова

С Радиооркестъра Лия ще изпълни една от най-ярките цигулкови творби на XX век - Концерт на знаменития английски композитор Сър Уилям Уолтън. Написан е през 1937 г., по поръчка на Яша Хейфец - най-добрия цигулар на света по онова време. Премиерните му изпълнения преминават с успех в Америка и Англия. "В него гениално се съчетават виртуозност и романтична изразителност" - пише един от английските критици. Не е учудващо, че тази творба с времето си влиза твърдо в репертоара на велики цигулари и големи световни оркестри. Кулминацията на вечерта на 11 март ще стане грандиозната Втора симфония от Брамс (1877). Именно тя носи на композитора славата на първия симфоник на Германия. Цялостен слънчев колорит, епически размах и величественост превръщат това произведение в безупречен образец на музикалния романтизъм. 

Джон Хон Нам и Деляна Лазарова

На 1 април публиката я очакват цели два ярки артистични дебюта. Диригентът и солистът в концерта са победители на скорошни международни конкурси. Маестра Деляна Лазарова спечели Първа награда в диригентския конкурс  "Siemens Halle“ във Великобритания, а виолончелистът Джон Хон Нам е лауреат на Първа премия и два специални приза от Allegra International Competition в България. Своето майсторство младите музиканти ще покажат в контрастна и динамична концертна програма под надслов "Жар-птица"с творби на Големинов, Елгар и Стравински.  

Андрей Йоница

На 20 май в програмата "Славянски празник" – интригуваща премиера, ново произведение на Георги Андреев "Танцов триптих". То ще прозвучи заедно с музиката на Дворжак и Лядов. Солист – сензационният румънски виолончелист Андрей Йоница. С триумф печели Златен медал от Конкурса  "Чайковски“ в Москва и Сребърен медал от Конкурса ARD в Мюнхен, той е един от най-добрите млади музиканти в света – Радио BBC го включва в своя известен списък „New Generation Artists". Концертът на 20 май е избран от глобалния медиен алианс Еврорадио за излъчване в Европа и Азия през 2022 г. 

Билетите  са в продажба в системата на Eventim.bg и на касите на зала "България" и Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" № 4).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна