Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават минималната възраст на фигуристите

Камила Валиева (в средата) е причината да се иска увеличение на възрастта за участие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аферата с рускинята Камила Валиева ще накара да бъде вдигната минималната възраст на състезателите във фигурното пързаляне. Това признаха от Международната федерация по фигурно пързаляне (ИСУ) в петък, като предложението ще бъде обсъдено на предстоящия конгрес през месец юни.

"Международната федерация потвърждава, че Съветът реши да запише предложение, с което да се вдигне минималната възраст на 17 години за всички дисциплини на фигурното пързаляне" , написаха от федерацията.

В момента минималната възраст за състезателите в спорта е 15 години.

Въпреки че това предложение не е пряко свързано със случая на 15-годишната Валиева, която е дала положителен тест за забранени медикаменти през декември, но бе допусната до състезанието и завърши на четвърто място индивидуално на Олимпиадата, то мярката със сигурност е отзвук от този скандал.

"Пълният текст на предложението ще бъде публикуван на 30 април. За да бъде приет, се изисква мнозинство от 2/3 от членовете на федерацията", уточняват от ИСУ. Конгресът ще се проведе от 6 до 10 юни в Пукет, Тайланд.  Съветът на ИСУ е съставен от 13 члена, а президентът му - нидерландецът Ян Дайкема, е начело на ръководния орган на международната централа.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна