Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отрича опит за навлизане в руската Ростовска област

| обновено на 21.02.22 в 18:01
Снимка: МО на Русия

Украйна отхвърли руските обвинения за обстрел към руски граничен пост и ги определи като фалшива новина. Киев твърди, че украински сили не са се намирали в Ростовския регион, където се е разиграл предполагаемият инцидент.  

Коментарите идват, след като руски военни заявиха, че са убили "петима украински нарушители на границата на Руската федерация, които са били част от диверсионна група, проникнала от територията на Украйна", като същевременно са унищожили две украински бойни машини на пехотата, които са пресекли незаконно границата, предадоха руски информационни агенции (Интерфакс и ТАСС).

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов приветства идеята за лична среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. Той отбеляза обаче, че въпросите, касаещи Украйна, не могат да бъдат обсъждани без участието на украинското правителство. Обвиненията от руска страна за украински обстрел по жилищни райони Данилов коментира така:

"Нашите военнослужещи могат да отговорят с огън единствено в случай на опасност за тях. Не провеждаме обстрел, нямаме нищо общо с този обстрел. Предупредихме и предупреждаваме и сега, че могат да си фантазират колкото искат, да правят каквото искат, ние сме готови, както и светът."

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов също така заяви, че е подета дезинформационна кампания за възможна украинска офанзива и добави, че украинска военна операция на територии, контролирани от руски сепаратисти, няма да бъде предприемана:

"Информационната кампания на Русия на територията на Донецк и Луганск е мощна, хората, живеещи в райони, контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти, са заплашвани, че ще ги нападнат, убият или отвлекат. Ако четете това, което пишат там, ще ви се изправят косите. Това няма да се случи, защото планът е напълно различен. Планът на нашия президент включва политически и дипломатически начин за решаване на конфликта."

Френският държавен превозвач "Еърфранс" обяви, че спира полетите си от и до Киев заради опасения за сигурността. Мярката е предпазна, уточняват от компанията. Вчера германският превозвач "Луфтханза" и швейцарските авиолинии също обявиха, че спират да летят до Украйна от съображения за сигурност.

Междувременно, украинските власти съобщиха, че са получили предупреждения, че хакери подготвят големи кибератаки срещу правителствени агенции, банки и отбранителния сектор. 

По-рано в понеделник представители на народната милиция на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) заявиха, че силите на ДНР са започнали бойни действия срещу украински въоръжени контингенти, които се опитали да пробият до руската граница в района на Новоазовск в Югоизточна Украйна.

"В момента се предприемат специални мерки в покрайнините на Новоазовск от подразделения на МВР и Министерство на отбраната в сътрудничество с военнослужещи от Народната милиция на ДНР за унищожаване на групи украински военни, които са направили опит за пробив в посока на руската граница“, се отбелязва в официалното изявление.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени