Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на Русия препоръча на президента да признае ДНР и ДНР за независими

По-рано лидерите на самопровъзгласилите се републики официално поискаха Путин да ги признае за независими и суверенни държави

| обновено на 21.02.22 в 18:44
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на Руската федерация препоръча на президента Владимир Путин да признае независимостта на самопровъзграсилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народна република в Украйна. Окончателното решение на Путин се очаква още днес. 

Днес Съветът за сигурност заседава извънредно, свикан от президента Путин, за да обсъди ситуацията в Донбас и искането на самопровъзгласилите се републики  да бъдат признати за независими държави. По-рано лидерите на ДНР и ЛНР поискаха официално от президента на Русия да признае независимостта им.

В ефира на Руската държавна телевизия бяха излъчени официално обръщения на лидерите на двете сепаратистки републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник, които се обърнаха към Владимир Путин с молба да признае Донецката и Луганската народна република за суверенни и независими държави, както и да подпише с тях договори за дружба и сътрудничество. Проект на постановление за това беше приет от Държавната Дума и изпратен на президента още миналата седмица.

На заседанието на Съвета за сигурност Владимир Путин заяви, че използването на Украйна като инструмент за конфронтация с Русия представлява много голяма заплаха за страната му. Той добави, че приоритет на Москва е не конфронтацията, а сигурността.

Путин отбеляза още, че френският му колега Еманюел Макрон е заявил, че има промяна в американската позиция относно исканията на Москва, свързани със сигурността, но не знае точно каква е.

Според руският държавен глава Украйна няма да се присъедини към НАТО скоро, тъй като не е готова за това. Путин също така заяви, че обмисля да признае независимостта на ДНР и ЛНР.

С висока степен на вероятност можем да се прогнозира, че Владимир Путин ще се съобрази с препоръките на Съвета за сигурност, отбелязва кореспондентът на БНР в руската столица.

Обикновено заседанията на този съвещателен орган протичат при "закрити врата", но днешното извънредно заседание, което продължи час и половина, беше предавано пряко в ефира на руските телевизии.

Президентът даде думата на всички участници в съвета, сред които министрите на външните работи и на отбраната, директорите на Федералната служба за сигурност и на Службата за външно разузнаване, премиера, председателите на двете камари в парламента.

Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин припомни, че проектопостановлението за признаването на Донецк и Луганск е било гласувано от депутатите и изпратено на президента още миналата седмица.

Позицията на Володин беше подкрепена и от председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев посочи, че 800 000 души от 4-милионното население на двете републики притежават руски паспорти.

Министърът на външните работи Сергей Лавров и главният преговарящ в Нормандския формат на равнище политически съветници Дмитрий Козак бяха категорични, че Киев няма никакво намерение да изпълнява подписаните през 2015 година Мински споразумения.

Външният министър Лавров потвърди, че ще се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън в четвъртък в Женева. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна