Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на рублата към близо двегодишно дъно, след като Путин праща войски в Донцек и Луганск

Солиден спад и на руската фондова борса

Снимка: Ройтерс

Рублата се обезцени силно спрямо долара и еврото, след като руският президент Путин нареди изплащането на военни сили в отцепилите се от Източна Украйна сепаратистки региони на Донцек и Луганск. Заповедта беше даден само часове, след като той призна независимостта на двата източноукраински региона, като всички това засилва страховете от неизбежна руска инвазия в Украйна и от налагането на тежки санкции на Русия от страна на Запада.

Руската валута се срина в рамките на вчерашния ден от нива малко над 76 рубли за един щатски долара към 80,97 рубли, като спадът продължава и в началото на днешната търговия към 80,80 рубли - най-ниско ниво за рублата от март 2020 г.  Така руската валута отбеляза в понеделник една от най-драматичните си обезценки в рамите на ден от началото на коронавирусната пандемия.

Графика долар/рубла


В същото време еврото поскъпва към 91,44 рубли, което е най-ниското ниво на руската валута от април 2021 г.

САЩ вече наложиха санкции на двата отцепили се украински региона, като забраниха търговията на всякакви стоки с тях и подчертаха че тези мерки са отделни от санкциите, които Вашингтон и неговите съюзници са подготвили, ако Русия започне пълномащабна инвазия в Украйна.

Координираните санкции ще бъдат обявени по-късно във вторник. Възможните мерки могат да бъдат насочени към големи финансови институции, блокирайки достъпа на Русия до глобални електронни доставки или стъпки, предназначени да ограничат руските енергийни фирми.

Руската фондова борса също стартира днешната търговия със солиден спад, като деноминираният в долари индекс RTS пада с 6,5% до най-ниско ниво от ноември 2020 г.,  а номинираният в рубли индекс IMoex - с 4,6 на сто.

Поевтиняват и руските държавни облигации OFZ , които преди бяха популярни сред чуждестранните инвеститори благодарение на изгодната си доходност, което доведе до ръст на доходността на 10-годишните OFZ към най-високо нива от началото на 2016 година насам.

Централната банка на Русия заяви, че е готова да предприеме мерки за гарантиране на финансова стабилност, но без да направи допълнително уточнение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна