Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на германските бизнес нагласи през февруари въпреки руско-украинската криза

Бизнесът в Германия очаква край на коронавирусната криза

През февруари германските бизнес нагласи се подобриха за втори пореден месец въпреки руско-украинския конфликт, тъй като бизнесът във водещата европейска икономика се надява на скорошен край на коронавирусната криза.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се повиши през февруари до 98,9 пункта от 96,0 пункта през януари (възходяща ревизия от 95,7), нараствайки за втори пореден месец и достигайки най-високо ниво от септември 2021 г. насам.

"Германският бизнес очаква скорошен крайна кризата с Covid-19", отбеляза Клаус Волрабе от института Ifo, но допълни: "Ситуацията с Украйна обаче остава основен рисков фактор, тъй като нарастване на енергийните цени в резултат на украинската криза ще навреди на бизнеса".

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, нарасна през февруари до 98,6 пункта от 96,2 пункта през януари, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца скочи по-силно до 99,2 от 85,8 пункта, достигайки най-високо ниво от юли 2021 г. насам.

Ifo индекси на бизнес климата, на текущите и на бъдещите бизнес очаквания


Ifo индексът в промишлеността се повиши рязко, като компаниите явно са по-доволни от текущото си положение. Очакванията им също са по-оптимистични. Въпреки това недостигът на материали продължава да възпрепятства производството.

В сектора на услугите бизнес климатът също се подобри значително, отчита институтът Ifo. Индексът на бизнес климата се повиши в почти всички сектори на услугите.

Подобрение бележи и показателят за бизнес климата в търговията, като бизнес в тази сфера е много по-доволен от настоящото си положение, а очакванията им също се повишиха осезаемо. Годишните продажби нараснаха рязко, но в въпреки това, както търговците на едро, така и търговците на дребно продължават да съобщават за проблеми с недостига при доставките.

В строителството Ifo бизнес климатът се подобри в известна степен. Това се дължи на по-положителните оценки на текущата бизнес ситуация. Перспективите обаче бяха малко по-песимистични.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени