Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 сватби в София на 22.02.2022, 17 във Варна и 7 в Габрово

| обновено на 22.02.22 в 20:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днешната специална дата -  22.02. 2022 г., когато има общо 6 двойки в датата. - избраха за сключване на брак 7 двойки от Габрово. За първи път освен в ритуалната зала, церемонии се проведоха и в кабинета на кмета, а бракосъчетанието извършваше лично кметът Таня Христова. През целия ден от ритуалната зала звучеше маршът на Менделсон и младоженците, избрали специалната дата за сключване на брак, приемаха поздравления. Последната двойка за деня - Веселин и Дора Пееви – разказаха пред БНР, че приятелите им организирали сватба преди година. Двамата не разчитат на магичната дата, а на това да продължат живота си щастливи заедно.

80 сватби са насрочени в София, каза директорът на “Столичен дом за радостни обреди” Любомир Ковачев, цитиран от БГНЕС.

“В сравнение с другите дни е много натрупване. Например, в неделя сме направили 19“, посочи Ковачев.

Той разказа, че по принцип има дати, на които много хора избират да сключат своя граждански брак. „Днешната дата е с много сериозно натрупване, поради факта, че в нея има 6 двойки. Това се случва един път в столетието. Двойката от нумерологична гледна точка е много добра цифра – носи късмет, позитивна е и затова доста хора са избрали днешния ден, за да сключат брак“.

На 14 февруари е имало 10 сватби, но Ковачев отбеляза, че тази година Денят на влюбените се паднал в понеделник. 

„Основните дни, в които се сключват бракове, са събота и неделя“, каза Ковачев. Covid-кризата се отразила и на броя на сватби, отбеляза той: 

„Това е естествено. Сватбата е едно от най-важните събития, които се случват в живота на човек и когато има ограничение, когато не можеш да отпразнуваш добре този празник нормално, имаше наистина сериозно намаление. Значи, ако 2019 г. са сключени на територията на Столична община приблизително 5890 сватби, следващата година са с 1000 по-малко, 2021г. понаваксахме. Ще видим тази година, дай Боже, да приключи цялата работа с кризата, за да се върнем към нормалността“, посочи той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна