Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия може да изпрати повече свои войски в Литва и източния фланг на НАТО

Кристин Ламбрехт, германски военен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия може да изпрати повече войски в Литва и в други страни от източния фланг на НАТО, след като Русия официално призна два региона на Украйна за независими, каза министърът на отбраната Кристин Ламбрехт във вторник.

"Ясно е, че трябва да приложим по-строги мерки за възпиране", каза Ламбрехт на съвместна пресконференция с литовския си колега във военната база Руклам, предаде Ройтерс.

"Искам да подчертая, че сме готови да изпратим повече войски и в Литва и да дадем сигнал, че сме заедно с партньори и сме надежден партньор в криза", каза още тя.

Сега Германия оценява нуждите от подкрепление и ще вземе решения в близко бъдеще, посочи немският военен министър, добавяйки, че разполагането няма да бъде ограничено до Литва:

"Говорим за целия източен фланг на НАТО. Ние наблюдаваме всичко това и трябва да се уверим, че източният фланг е добре защитен. Сега търсим какви допълнителни мерки да предприемем".

Германските войници съставляват около половината от бойната група на НАТО от 1100 души в Литва, която включва войници от Белгия, Чешката република, Люксембург, Нидерландия и Норвегия.

Възможните допълнителни подкрепления, отбелязани от Ламбрехт, ще бъдат над 360-те германски войници, които сега се добавят към бойната група, докато Норвегия обяви планове да увеличи участието си с 50-60 войници.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени