Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболните националки на САЩ получиха $24 млн. компенсация

Меган Рапино със световната титла.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Женският национален отбор по футбол на САЩ ще получи 24 милиона долара компенсация от американската федерация след извънсъдебно споразумение между двете страни. Като допълнение федерацията е поела ангажимент в бъдеще да плаща равно на мъжкия и женския национален отбор.

По този начин се слага край на спора между двете страни относно премиите за Световното първенство през 2019 година, спечелено от американките, които след това обвиниха федерацията, че има плаща по-малка премия в сравнение с мъжкия отбор. Първоначално федерален съд отхвърли жалбата на тима за дискриминация в заплащането, но представителките на отбора обжалваха, а днес официално се стигна до споразумение.

"Мисля, че ще гледаме на този ден, като денят, в който американският футбол се е променил за по-добро. Няма как да върнем несправедливостта, на която бяхме подложени, но сега знаем, че подобно нещо няма да се случи повече. Сега можем да продължим напред, знаейки, че сме подсигурили следващото поколение много по-добре от нас", коментира звездата на отбора Меган Рапино.

Нейната съотборничка Алекс Морган определи споразумението като "монументална стъпка напред в това да се чувстваме оценени и уважавани, както и да възстановим добрите си отношения с федерацията".

Според споразумението футболистките ще получат 22 милиона долара, а другите два милиона ще бъдат заделени за професионалното им развитие след края на кариерата им, както и за благотворителност, свързана с женския футбол.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна