Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще оцени през март всички косвени последици от кризата в Украйна

ЕЦБ може да вдигане лихвите преди края на програмата за покупки на облигации

Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ще оцени всички косвени последици от украинската криза на заседанието си през март, съобщи в сряда членът на банката и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Той също така отбеляза, че ЕЦБ ще оцени недиректните последици от кризата в Украйна върху инфлацията и икономическия растеж в еврозоната, като подчерта, че банката ще се ръководи от фактите.

"Ние ще оценим в нашия Управителен съвет през март по-непреките последици върху инфлацията и растежа и ще се ръководим от фактите“, посочи той на финансова конференция на Eurofi.

Кризата в Украйна означава, че ЕЦБ трябва да запази отворени възможностите си за паричната политика и да остане гъвкава по отношение на това как тази политика се предава на икономиката, добави той.

Според Вилроa дьо Гало преките експозиция на френските банки и застрахователите към Русия са ограничени, но отбеляза, че Единният европейска банков надзорник е призовал за "засилена бдителност" по отношение на кибер рисковете.

Роберт Холцман, шеф на Австрийската централна банка и члена на ЕЦБ

По-рано в сряда друг члена на ЕЦБ - Роберт Холцман пък посочи, че централната банка може да започне да повишава лихвените проценти, преди да прекрати програмата си за изкупуване на облигации. По този начин той оспори дългогодишния възглед на банката за последователността на предстоящите й политически действия, а именно - прекратяване на програмата за "количествени улеснения" (покупки на еврооблигации) и чак след това вдигане на лихвите.

След като инфлацията в еврозоната достигна нови рекорди през последните месеци, ЕЦБ наскоро се отказа от обещанието си да не повишава лихвите тази година, но дълго време поддържаше позицията, че прекратяването на покупките на облигации е на първо място, преди да има евентуално увеличение на лихвите.

Тази позиция относно "последователността" досега не беше оспорвана от всички членове на ЕЦБ, които говорят публично.

"Когато става дума за перспективите за лихвените проценти, ЕЦБ винаги е сигнализирала, че повишение на лихвите не трябва да се извършва, докато не приключи покупката на облигации“, отбеляза Холцман в интервю за швейцарския вестник NZZ. "Но също така би било възможно да се направи първа стъпка по отношение на лихвения процент през лятото преди края на покупките на облигации и втора стъпка в края на годината. Бих предпочел това", отбеляза Холцман, който е и шеф централната банка на Австрия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна