Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна се готви да обяви извънредно положение

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна призова в сряда за въвеждане на извънредно положение, съобщи агенция Франс прес.

Предложените от Съвета за сигурност планове за обявяване на национално извънредно положение в отговор на нарастващата заплаха от руска инвазия трябва да бъдат официално одобрени от парламента.

Секретарят на съвета Oлексий Данилов посочи пред Франс прес, че при въвеждането на извънредно положение ще се изискват засилени проверки на документи и превозни средства, наред с други мерки.

Данилов също така каза, че ще представи доклада на Съвета за национална сигурност на украинския парламент по-късно в сряда, като се очаква депутатите да одобрят допълнителните мерки за сигурност тази седмица.

Те ще се прилагат за всички части на Украйна, с изключение на двата подкрепяни от Русия източни сепаратистки региона - Донецк и Луганск.

Данилов отбеляза, че всеки от регионите на Украйна ще може да избере кои конкретни мерки да приложи, "в зависимост от това колко необходими биха били".

"Мерките могат да включват ограничаване на определени видове транспорт, засилени проверки на превозни средства или искане на хората да покажат един или други документ", добави той, определяйки това като "превантивна" мярка.

Служител по сигурността сподели, че извънредното положение ще продължи 30 дни, но този срок може да бъде удължен с още 30 дни, ако се наложи.

Решението идва на фона на предупреждение от страна на премиера на Австралия Скот Морисън, който каза, че "пълномащабна руска инвазия" в Украйна е "вероятно" да се осъществи в рамките на 24 часа. Г-н Морисън, който обяви нови санкции срещу Кремъл, каза, че руските сили сега са във "върхова готовност да извършат пълномащабна инвазия в Украйна и това вероятно ще се случи в рамките на следващите 24 часа", съобщава британският вестник Independent.

По-рано в сряда руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да търси "дипломатически решения" на продължаващата криза в Украйна.

Също по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова резервисти на възраст от 18 до 60 години да се запишат в армията. В изявлението се отбелязва също, че срокът на службата ще бъде до една година. Зеленски обаче каза, че в момента няма да има обща мобилизация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна