Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт парира първоначалното покачване и бележи нов спад

Фондовите борси на Уолстрийт парираха първоначалния позитивен старт, като акциите се оказват под нов натиск от продажби за пета поредна сесия на търговия с оглед на индикациите за ескалация на конфронтацията между Русия и Украйна на фона на приетия "първи транш" от санкции на Запада спрямо Москва.

Украйна обяви извънредно положение в сила от полунощ на 24 февруари в отговор на нарастващата заплаха от руско нашествие и поиска от украинските граждани да напуснат Русия.

Агенция ТАСС пък съобщи, че Русия е започнала да изтегля персонал от дипломатическите си мисии в Украйна в сряда. Този ход дойде ден след като руското външно министерство обяви план за евакуация, позовавайки се на заплахи срещу руснаци в Украйна.

Редица украински правителствени сайтове пък бяха подложени на кибератаки, а американското седмично новинарско списание "Нюзуик" (Newsweek) съобщи, че САЩ са предупредили Украйна за пълномащабна руска инвазия до 48 часа.

Междувременно се очаква администрацията на Байдън да обяви, че ще позволи на американските санкции да продължат напред и да обхванат Nord Stream 2 AG, компанията, отговаряща за изграждането на руския газопровод "Северен поток 2", съобщи CNN, позовавайки се на официални лица от САЩ.

"Уолстрийт джърнъл" също съобщи, че правителството на САЩ ще приложи санкции срещу компанията, която строи "Северен поток 2". Санкциите срещу компанията ще включват и нейния генерален директор. Освен това, според източника на финансово издание, мерките ще имат за цел да подкрепят изявлението на Германия, че няма да продължи със сертифицирането на газопровода.

Всички това допринесе за подновяване на напрежението на пазарите на акциите, като индексът на сините чипове DJIA вече се понижава с 0,25%, S&P500 - с 0,5% и Nasdaq Composite - с 0,78%, заличавайки първоначалния опит за позитивен старт на търговията на Уолстрийт. Така индексите DJIA и Nasdaq са на път да отбележат спад за пета поредна сесия на търговия, а индексът S&P 500 - за четвърта поредна сеися.

Европейските борси също заличиха сутрешни печалби от близо 1% и приключват търговията в сряда с нови загуби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,3%, немският DAX - с 0,49%, френският CAC 40 - с 0,12%, италианският MIB - с 0,31%, испанският Ibex-25 - с 0,69%, като единствено лондонският индекс FTSE100 успя да затвори на зелена територия, нараствайки обаче с едва 0,06%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна