Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Вторият пакет санкции на ЕС "ще удари сериозно руската икономика"

Снимка: Reuters

Предстоящият втори пакет от санкции на ЕС ще удари сериозно руската икономика, увеличавайки изтичането на капитали от страната, повишавайки инфлацията и постепенно разрушавайки нейната индустриална база, заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс

"Тези санкции ще потиснат икономическия растеж на Русия, ще увеличат разходите по руските заеми, ще повишат инфлацията, ще засилят изтичането на капитали и ще подкопаят постепенно нейната индустриална база", посочи тя пред репортери в Брюксел, добавяйки, че ЕС също се стреми да ограничи достъпа на Русия до важни технологии.

ЕС желае да "отреже руската индустрия от технологиите, отчаяно необходими днес за изграждане на бъдещето“:

"Нашите мерки ще отслабят технологичната позиция на Русия в ключови области, от които елитът печели по-голямата част от парите си – това варира от високотехнологични компоненти до авангарден софтуер“, отбеляза Фон дер Лайен.

Шефът ЕК подчерта, че санкциите също така "ще влошат сериозно руската икономика във всички области в бъдещето".

Междувременно Ройтерс цитирай неназован европейски дипломат, според който на този етап е малко вероятно ЕС да отреже Русия от системата за международни разплащания SWIFT.

"Спешността и консенсусът са първостепенен приоритет в момента“, заяви неназованият дипломат от ЕС, добавяйки, че на този етап това означава да не се приложи санкцията, свързана със системата за международни разплащания SWIFT, защото това би имало широкообхватни последици, дори и в рамките на Европа.

Изглежда, че на този етап европейските политици ще запазят тази карта за изключване на Русия от SWIFT, която се определя от мнозина като "ядрената опция" по отношение на санкциите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна