Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: Италия трябва да намали зависимостта си от руски газ

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия трябва да намали зависимостта си от вноса на газ от Русия и е готова да предприеме допълнителни мерки за защита на потребителите от покачващите се цени на енергията след руска инвазия в Украйна, заяви в петък Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

"Събитията от тези дни показват, че е било неразумно да не диверсифицираме повече източниците на енергия и нашите доставчици през последните десетилетия“, посочи Драги пред парламента на страната, отбелязвайки, че сега Русия осигурява 45% от италианския внос на газ, докато италианското вътрешно производство е намаляло.

Италия планира да увеличи вноса на втечнен природен газ от САЩ, каза още Драги, като благодари на американския президент Джо Байдън за помощта му за улесняването на този процес. Италия също така ще се стреми да увеличи количеството газ, което внася от Азербайджан, Алжир, Тунис и Либия.

Италианската енергийна компания Eni заяви миналата седмица, че все още има запаси от природен газ в Италия и е готова да увеличи производството си, ако е необходимо.

Премиерът Драги посочи, че съоръженията за съхранение на газ трябва да бъдат подобрени и призова Европейският съюз да разработи общи механизми за съхранение на синьото гориво.

Той предупреди, че може да се наложи да се отворят отново електроцентралите, работещи с въглища, за да се посрещнат краткосрочни затруднения в доставките и изтъкна перспективата за по-нататъшни стъпки за смекчаване на въздействието на нарастващите сметки за енергия върху домакинствата и бизнеса.

През миналата седмица властите в Рим одобриха мерки на стойност около 6 милиарда евро за подпомагане на потребителите и фирмите, засегнати от по-високи сметки за енергия, като част от пакет на стойност 8 милиарда евро за подкрепа на италианската икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна