Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": ЕС планира да наложи санкции на Путин и Лавров

Руският президент Владимир Путин (вдясно) и министърът на външните работи Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС се готви да замрази активите на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров в рамките на трети пакет от санкции, прокарван в петък, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки три неназовани европейски лица, запознати с въпроса.

Според информацията на финансово издание европейските външни министри планират да одобрят третия пакет от санкции днес следобед, заедно с редица допълнително мерки срещу руски банки и индустрията.

Путин и Лавров обаче няма да подлежат на забрана за пътуване съгласно мерките, което подчертава готовността на ЕС да запази символичните дипломатически възможности отворени, допълва "Файненшъл таймс".

Въпросът е бил обсъден от лидерите на ЕС късно в четвъртък, като голям брой от тях са се изказали в подкрепа на идеята.

Европейският съюз трябва да санкционира руския президент Владимир Путин и външния му министър Сергей Лавров, съобщиха дипломатически източници и за агенция ДПА.

Това идва в допълнение към замразяването на активи и забраните за пътуване, които вече са наложени на висши служители на Кремъл, замесени в признаването на независимостта от страна на Русия на отцепилите се провинции на Украйна - Донецк и Луганск.

Ограниченията са насочени и към руските енергиен, финансов и транспортен сектор, както и към забрана на европейския износ за Русия на ключови технологии и софтуер. Предстои да бъдат въведени и ограничения за визовата политика, посочват източниците на ДПА.

Лидерите на ЕС договориха основния пакет от санкции на извънредна среща на върха в четвъртък на фона на настояването за възможно най-суровите санкции от страна на страните членки на ЕС.

Тези най-строги санкции биха включвали и незабавното изключване на Русия от платежната система на Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT), комуникационна система за трансфер на информация относно банковите плащания.

Въпреки това някои страни от ЕС, включително Германия и Австрия, изразиха резерви. Дипломат от ЕС каза пред ДПА, че Унгария, Италия и Кипър също са съгласни, че това ще бъде стъпка, отиваща твърде скоро прекалено далеч.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна