Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Николова на финал в Истанбул

Евелина Николова записа четири победи.
Снимка: Ройтерс

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова се класира на финал в категория до 57 килограма на турнира по борба "Яшар Догу" в Истанбул.

Николова постигна три категорични победи, като още на старта тушира за 58 секунди туркинята Йозге Фъндъкджъ. На осминафиналите тя надделя също с туш за 1.54 минута над Айша Уалишан (Казахстан), а на четвъртфиналите се справи и с нигерийката Естер Колаволе с 10:6 точки.

На полуфиналите българката тушира в 64-ата секунда на втората част олимпийската вицешампионка Ирина Курачкина (Беларус), която е и двукратна европейска шампионка и носителка на два бронзови медала от световни първенства.

Така в спора за златото тя ще срещне азиатската вицешампионка Болортуя Хурелхуу (Монголия).

При 62-килограмовите Тайбе Юсеин и Биляна Дудова не успяха да стигнат до трета битка помежду си след загуби. Още на старта в категорията Юсеин претърпя поражение с туш от монголката Цереншимед Сухее. В последствие азиатката достигна до финала и изтегли българката до репешаж срещу Сакши Малик (Индия). При успех тя ще срещне Марва Амри от Тунис в директен спор за бронза.

Дудова тръгна с две категорични победи, но на четвъртфиналите загуби с 0:9 точки от беларускинята Вероника Иванова. Преди това настоящата номер 1 в света и в Европа от по-долната категория срази с технимчески туш с 11:0 точки Набира Есенбаева (Узбекистан), а след това и над казахстанката Аяулсим Касимова с 3:1 точки. 

Загуба на четвъртфиналите претърпя Мария Оряшкова в категория до 76 килограма след технически туш - 0:11 точки, от германката Франси Ределт. Преди това българката постигна две победи – над полякинята Патриция Сперка с технически туш (11:0) и беларускинята Ксения Дзибук с 3:2.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна