Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Украйна и обратно в Румъния с бежанците от войната

| обновено на 26.02.22 в 18:49
7
Жени и деца преминават през украинския граничен пункт „Орливка“ на път за Румъния. На мъжете не позволяват преминаване.
Снимка: Ася Пенчева

Въпреки големия поток от хора, които искат да напуснат Украйна, няма напрежение по граничните пунктове. Румънската страна осигурява подкрепа на пристигналите с най-необходимото.

На граничния пункт О̀рливка в Украйна днес имаше отново стотици хора, които искаха да напуснат страната с ферибота през Дунава към румънския бряг при Исакча. Тази сутрин в Одеса е имало взривове на складове, разказват хора от опашката. Били са атакувани от руски дронове.

"Там взривяваха складове, бяха дронове".

Първоначалната информация, че се е образувала 40-километрова колона от автомобили на украинска територия, се оказа невярна - те са значително по-малко и няма никакво напрежение на този етап. Украинските гранични и митнически служители се стараят да установяват ред и едновременно с това да са любезни към всички.

Заедно с украинските граждани, които тръгват към Европейския съюз, са и много студенти от медицински и флотски специалности от Турция и Тунис, които пък се приемат по друг ред в Румъния и това бави обработката на документите им.

Пътуването не е само в една посока. Украински българи бързаха да се приберат в Одеса.

"Там са децата ни, там са къщите ни, там си отиваме. Не можем да си оставим родината. Пък ще видим, ако бъде тежко, ако България ни приеме, ще дойдем".

"Всичко ще бъде наред, неизвестно кога, но ще бъде".

На румънска територия организацията за хуманитарна помощ е впечатляваща. Осигурени са палатки за сгряване, медицински екипи има денонощно, жандармерия и полиция присъстват ненатрапчиво, десетки доброволци приготвят топла храна и напитки, предлагат безплатен транспорт и подслон до различни градове, включително летището в Букурещ.





На румънския пункт „Исакча“ да бежанците се предлага безплатна храна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия