Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Помпейо: САЩ трябва да признаят Тайван

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ трябва дипломатически да признаят Тайван за „свободна и суверенна държава“, заяви бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо в рамките на визита в Тайпе, предаде АФП.

Помпейо, един от най-крайните по отношение на Китай съветници на експрезидента Доналд Тръмп, пристигна на посещение в сряда в момента на засилващо се напрежение между Вашингтон и Пекин заради острова и на фона на криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

Докато Вашингтон трябва да продължи да взаимодейства с Пекин като със суверенно правителство, предлагането на дипломатическо признаване на Тайван „не може повече да бъде игнорирано, избягвано или третирано като второстепенно“, заяви Помпейо в реч пред местен мозъчен тръст.

„Според мен САЩ трябва незабавно да предприемат необходимите и отдавана закъснели стъпки в правилната и очевидна посока – да предложат на Тайван дипломатическо признаване от Америка като свободна и суверенна страна“

Вашингтон е най-важният съюзник и водещ оръжеен доставчик на Тайван, въпреки че през 1979 г. промени дипломатическата си позиция в полза на Пекин.

Самият Пекин смята Тайван за своя територия, която ще бъде върната обратно, при необходимост със сила.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна