Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР с концерт "Изкуството на гайдата“

На 10 март от 19.00 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи „Изкуството на гайдата“ - третото издание на проекта „Тайните на българските инструменти”.

Оригиналната музикална програма проследява развитието на гайдарджиийското изкуство през годините чрез изпълненията на известни музиканти от различни поколения: Иван Варимезов, Красимир Кондов, Венцислав Андонов, Петър Янев, Петьо Костадинов, Костадин Атанасов, Иван Георгиев, Недко Царев и Божидар Симеонов.

Индивидуалното и стилистично разнообразие във фолклорния диалект, с което всеки от инструменталистите е характерен, оформя богатата палитра от звукоизвличане в този концерт. Как звучи гайдата в Северна България, Шоплука, Тракия, Пирин, Родопите…? Колко е дълъг пътят от автентичното до съвременната памет за музиката на гайдарите от миналото? Историческа и биографична информация за инструмента, творците и майсторлъка им в различните гайдарджийски школи.

За всичко това с красива музика ще разказва Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов и невероятните му гост-солисти.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна