Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия вече замрази активи на руски олигарси за 140 млн. евро

Яхтата "Лейди М" на руския магнат Алексей Мордашов
Снимка: Ройтерс

Стойността на замразените активи, включително луксозни яхти и имоти, държани от руски олигарси в Италия, възлиза на около 140 милиона евро, съобщи в събота италианското правителство, предаде Франс прес.

Най-скъпият актив се оказа яхтата "Лейди М" (Lady M Yacht), принадлежаща на Алексей Мордашов, метален магнат, близък до руския президент Владимир Путин. Корабът е на стойност 65 милиона евро.

Италианската полиция залови яхтата в петък, след като Европейският съюз започна да прилага санкции спрямо Мордашов и други свързани с Кремъл олигарси заради нахлуването на Русия в Украйна.

Втора яхта, също конфискувана в петък, "Лена", е на стойност 50 милиона евро и принадлежи на милиардера Генадий Тимшенко, който е съосновател на компанията за стоки Gunvor.

Запориран е и имот за 17 милиона евро на средиземноморския остров Сардиния, собственост на руския милиардер Алишер Усманов.

Италианското правителство заяви, че други имоти на стойност 11 милиона евро, принадлежащи на две личности, смятани за близки до руския режим, също са били задържани.

Санкциите на ЕС са насочени към повече от 500 руски лица или организации, чиито активи и икономически ресурси ще бъдат постепенно замразени, докато страните от ЕС ги локализират и проследят до техните собственици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна