Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Китай да се нагърби с посредничеството за решаване на конфликта между Русия и Украйна

Украинският външен министър също заяви, че китайската дипломация може да сложи край на войната

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай трябва да се нагърби с посредничеството за преодоляване на конфликта между Русия и Украйна, смята върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

В интервю за испанския ежедневник "Ел Мундо" Борел изключи съживяването на така наречения Нормандски преговорен формат, който включва Русия, Украйна, Франция и Германия, и изтъкна, че по "очевидни" причини нито Европа, нито Съединените щати могат да бъдат посредници за прекратяване на войната.

За разлика от Вашингтон и Брюксел, Пекин не заклейми открито руското нападение срещу Украйна, а само изрази "дълбоко съжаление" за избухването на конфликта.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба също заяви, че китайската дипломация може да сложи край на войната между Русия и Украйна.

На онлайн пресконференция Кулеба каза, че е получил уверения от Пекин, че "Китай е заинтересован да спре тази война".

"Китай има специални отношения с Русия. Очакваме те да се обърнат към Русия с много последователно и силно послание, че тази война е и срещу интересите на Китай, тази война е против интересите на човечеството и че президентът Путин трябва да оттегли руските войски.

"Китайската дипломация разполага с достатъчно инструменти, за да промени нещата и смятаме, че вече е замесена . . . и че техните усилия ще бъдат успешни", посочи още Кулеба.

В същото време Дмитро Кулеба помоли индийците да се опитат да притиснат техния премиер Нарендра Моди, който остана неутрален, да настоява за прекратяване на огъня, за да могат чуждестранните студенти да бъдат евакуирани от обсадените градове. Той също така каза, че Индия може да изпитва недостиг на храна, ако войната продължи.

"Индия е един от най-големите потребители на украински селскостопански продукти. Ако тази война продължи, за нас ще бъде трудно да засеем нова реколта", каза Кулеба.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна