Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР и диригентът Марк Кадин с концерт в памет на жертвите от събитията в Украйна

Марк Кадин - главен диригент на СО на БНР
Снимка: Личен архив

Радиосимфониците се присъединяват към инициативата на водещи оркестри в света

Симфоничният оркестър на БНР и диригентът Марк Кадин посвещават следващия си концерт в памет на жертвите от събитията в Украйна. Радиосимфониците се присъединяват към инициативата на водещи оркестри, сред които са Берлинската филхармония, Берлинското радио, Лондонски филхармоничен оркестър, Оркестърът на Френското радио, Симфоничният оркестър  "Джузепе Верди“ в Милано, Кралският Концертгебау оркестър в Амстердам и много други.

В сообщението на страницата на оркестъра четем:  "Следващият ни концерт на 11 март посвещаваме на паметта на жертвите от трагичните събития в Украйна. За съжаление, музиката не може да спре войната, но безразличието няма да помогне да я разберем"

Симфоничен оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин

Във връзка с това в първоначално заплануваната програма на оркестра настъпиха промени. Главният диригент на оркестъра маестро Марк Кадин разказва: „Трагедията, която се разгръща сега в Украйна, вече донесе немислими човешки жертви и страдания. Виждаме ужасяващи кадри с разрушени градове и села. В един от тях, малкия украински град Тростянец, е повреден паметник от 18 век, имението на князете Галицини. В него често е гостувал Пьотр Илич Чайковски и именно там той е написал своето първо симфонично произведение – увертюрата "Буря“. Ще я изпълним заедно с още една творба „Тиха музика“ на големия украински композитор от Киев и наш съвременник Валентин Силвестров. Мир, спокойствие и тишина са ни необходими на всички, но преди всичко на жителите на Украйна."

Лия Петрова

Първата част на концерта ще прозвучи, както вече е обявено, Концерт за цигулка и оркестър на английския композитор Уилям Уолтън със солист Лия Петрова. Начало 19.00 часа. 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков №4"), на касата в зала "България" и в мрежата на Eventim:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/klasichno-i-romantichno-sofiya-bulgaria-hall-568446/event.html

За ученици, студенти и пенсионери – преференциални цени от 10 лв.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна