Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либия отново е на петролния пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националната петролна корпорация (NOC) на Либия съобщи във вторник, че въоръжената група, блокирала две големи петролни находища, е прекратила обсадата им и че производството в едно от тях е възобновено.

В неделя NOC обяви спирането на добива в огромните находища "Ал-Шарара" и "Ал-Фил", след като въоръжени лица затвориха тръбопроводите до крайбрежието - последното подобно спиране на добива в богатата на суровина северноафриканска страна, където конфликтът продължава вече десетилетие.

Компанията обяви форсмажорни обстоятелства - правен ход, който я освобождава от договорни задължения поради обстоятелства извън нейния контрол.

В изявление във Фейсбук във вторник NOC обяви "повторното отваряне на тръбопровода в Ал-Рияна, на около 140 км югозападно от Триполи, както и "възобновяването на производството в Ал-Шарара и отмяната на извънредните обстоятелства".

Тя добави, че тръбопроводът от "Ал-Фил", в западната пустиня на страната, все още не е отворен, тъй като заради "вандализъм" се налага технически екип да извърши ремонт.

Либия, в която се намират най-големите запаси от суров петрол в Африка, е разтърсвана от 11-годишен конфликт, откакто подкрепеният от НАТО бунт свали от власт и уби диктатора Муамар Кадафи.

Този месец страната се оказа изправена пред нова политическа криза - двама съперничещи си министър-председатели се борят за властта в противоборство, което заплашва да доведе до връщане на насилието след година и половина относителна стабилност.

В нормални условия Либия произвежда около 1,2 млн. барела дневно.

Около една четвърт от тях идват от "Ал-Шарара", която се управлява от консорциум, съставен от NOC, испанската компания Repsol, френската Total, австрийската OMV и норвежката Statoil.

В понеделник Организацията на обединените нации и посланикът на САЩ в Либия призоваха за вдигане на блокадата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна