Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Intel ще строи завод за чипове в Германия на стойност 17 милиарда евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Intel Corp. обяви във вторник, че планира да инвестира 17 милиарда евро, за да започне през следващата година изграждането на завод за производство на електронни чипове в Магдебург, Германия, като целта е да започне производството на чипове до 2027 година.

В първата фаза на инвестиционните планове на компанията на стойност 33 милиарда евро, американският технологичен гигант също така ще се стреми да създаде нов център за изследвания и разработки и дизайн във Франция, както и да инвестира в производствени и леярски услуги в Ирландия, Италия, Полша и Испания .

"Европейският закон за чипове" (EU Chips Act), представен от Европейската комисия по-рано тази година, ще даде възможност на частните компании и правителствата да работят заедно, за да подобрят драстично позицията на Европа в сектора на полупроводниците. Тази широка инициатива ще насърчи иновациите в областта на научноизследователската и развойна дейност в Европа и ще донесе водещо производство в региона в полза на нашите клиенти и партньори по целия свят", коментира главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър.

Планираните от Intel разходи за 33 млрд. евро ще помогнат за посрещане на нарастващото търсене на чипове, използвани в компютри, автомобили, смартфони и други джаджи, както и за намаляване в дългосрочен план на зависимостта на Европа от азиатски доставчици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна