Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да се отървете от торбичките под очите

2
Снимка: Shutterstock

Сигурно ви се е случвало да се събудите някоя сутрин, след като сте си поспали повече, отколкото обикновено, и когато се погледнете в огледалото, да видите, че очите ви са потънали в тъмни кръгове. Тъмните кръгове и торбичките придават на лицето уморен вид  и понякога са трудни за прикриване дори с грим.

Видове тъмни кръгове под очите

Важно е да се прави разлика между различните видове тъмни кръгове под очите. Те могат да бъдат пигментни тъмни кръгове под очите, които се дължат на допълнителен меланин в областта на очите.

Съдовите тъмни кръгове под очите пък се образуват, когато кръвоносните съдове в областта са видими през тънката кожа в тази част на лицето.

Понякога тъмните кръгове се дължат на липса на мека тъкан около очите.

Как да се справим с тъмните кръгове и торбички под очите

За да предотвратим появата на торбички под очите е важно да поддържаме нежната кожа около тях хидратирана, използвайки подходяща козметика. Околоочните кремове са задължителни в дневната грижа за кожата и е важно да бъдат нанасяни правилно. Изберете подходящ крем според нуждите и го нанасяйте на чисто лице с леки потупвания на безименния пръст в посока отвътре навън.

Използвайте избелващи продукти за очи. Особено при тъмни, силно пигментирани тъмни кръгове е добре да се използват продукти, богати на витамини А, С или Е, които изсветляват кожата и ѝ придават допълнителен блясък. 

Домашни средства 

Студът е чудесно средство за борба с тъмните кръгове и торбичките под очите, тъй като помага за активизиране на кръвообращението и намаляване на възпалението в областта. Поставете предварително изстудена чаена лъжичка върху зоната или сложете няколко пакетчета черен чай във фризера и ги поставете върху очите си за 20 минути. 

Лицевия масаж също може да помогне. Лего масажирайте областта около очите с малки кръгови движения отвътре навън, за да подобрите кръвообращението на съдовете и да увеличите притока на кръв. Активни съставки като арника или кофеин действат стимулиращо, а бадемовото масло е идеално, тъй като повишава кръвообращението и помага за овлажняване и регенериране на тази деликатна зона.

Хидратирайте зоната около очите като поставете няколко резена краставица върху клепачите и ги оставете за около половин час.

Прикрийте торбичките

Използването на коректори за торбички за очи е основна част от рутината на гримиране. Коректорите няма трайно да премахнат торбичките под очите, но успешно ще ви помонат да ги прикриете. Изберете цвят, който да е един тон по-светъл от гамата на вашия фондьотен и го нанесете с леки масажни движения преди да сложите грима.

Внимавайте с нанасянето на молив и сенки в тъмни цветове, защото ако торбичките са прекалено изразени, те ще бъдат по-видими.

Здравословен начин на живот 

Опитайте се да водите възможно най-здравословен начин на живот. Почивката от 6-8 часа е най-доброто средство за премахване на тъмните кръгове под очите, тъй като позволява на кожата да почине и да се тонизира по време на сън. Погрижете се за диетата си като ядете храни, които благоприятстват изхвърлянето на токсините като ананас, зелен чай или аспержи. Избягвайте солта, защото по този начин задържате вода и това се отразява на образуването на торбички под очите.

Особено важно е да пиете повече вода, защото най-добрия начин да хидратирате кожата си е като хидратирате тялото.

Не забравяйте, че за да забележите ефекта от всички ваши усилия се изисква много дисциплина и постоянство, както и търпение. Правилната грижа е важна не само за да премахнете проблемите, но и за да ги предотвратите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна