Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна застрашава с глад Судан

Сблъсъци с органите на реда в Хартум, 30 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 80% от вноса на пшеница в Судан е застрашена след нахлуването на Русия в Украйна. Това води до изостряне на икономическата и хуманитарната криза, задълбочила се след военния преврат в страната миналата година, предупреждава организация за хуманитарна помощ, цитирана от АФП.

Сраженията и санкциите нарушиха доставките на зърно от Русия и Украйна, които осигуряват близо 30 % от световния износ на пшеница, което заплашва много държави с глад и социални сътресения, посочва БГНЕС.

Последиците ще бъдат особено тежки в Судан - една от най-бедните страни в света, където военният преврат през октомври, ръководен от началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан, доведе до нови сътресения и до намаляване на помощта от страна на западните държави донори.

„Судан е в особено уязвимо положение, тъй като 86-87% от вноса на пшеница идва от Русия и Украйна взети заедно“, казва Дейвид Райт, главен оперативен директор на благотворителната организация „Спасете децата“.

Данните на ООН сочат, че до края на годината „почти 20 милиона души или почти половината от населението на страната няма да имат достатъчно храна“.

Североизточната африканска държава вече се разклаща от орязването на международната помощ и икономическите сътресения, при които местната валута се срина рязко, а цените на храните, горивата и електроенергията скочиха.

Судан - страната, в която повишаването на цените на хляба предизвика безредици и масови протести, довели до свалянето през 2019 г. на президента ветеран Омар ал-Башир, през последните месеци вече отбеляза 10-кратно увеличение на цените на хляба.

Сега почти едномесечният конфликт в Украйна превърна земеделските земи там в бойни полета, а селскостопанските работници - във войници, като същевременно замрази доставките за чужбина през пристанищни градове, превърнали се в бойни зони.

Междувременно износът от Русия беше замразен от мащабни международни санкции, които ограничиха световните доставки на основни хранителни продукти като пшеница, ечемик и царевица, както и на торове, и рязко повишиха цените им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна