Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще заплаща устройството за мониторинг на глюкозата и за пациентите с диабет тип 1

Снимка: Vanya Kostova

От 1 март НЗОК заплаща устройството за мониторинг на глюкозата и за пациентите с диабет тип 1. Поставено подкожно, устройството измерва нивото на глюкозата на всеки 5 минути и изпраща показания чрез Bluetooth връзка към приложение на съвместим смартфон. Така системата премахва необходимостта от болезнени убождания на пръста. 

„Диабетът е хронично заболяване, налагащо постоянен 24-часов контрол. Основната цел на съвременното лечение на диабет тип 1 е хората да придобият ниво на компетентност, което да им позволява добър контрол над състоянието и намаляване на потенциалните усложнения и хоспитализации. Включването на тези устройства в позитивния списък на НЗОК у нас дава възможност на пациентите да получат възможност за съвременно лечение чрез непрекъснат контрол на глюкозата“, посочва проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология.

Националната пациентска организация и диабетните сдружения работят отдавна за това съвременните технологии, каквито са устройствата за непрекъснат контрол  на глюкозата, да станат достъпни за хората с диабет в България и да бъдат реимбурсирани от НЗОК. Активното включване на тези иновативни системи за мониторинг на глюкозата в позитивния списък за медицински изделия на Здравната каса от 1 март 2022 г. е дългоочаквана и важна стъпка, която ще промени живота на много пациенти и ще им помогне да имат по-добър контрол над диабета“, посочи и д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен директор на НПО.


Поради очакван силен интерес към технологията както сред пациентите, така и сред лекарите, НЗОК посочи пет болници, в които експертни комисии ще бъдат упълномощени да предписват системата за непрекъснато проследяване на глюкозата на пациенти с диабет тип 1 - ВМА, Национална педиатрична болница „Проф. Иван Митев“, Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, УМБАЛ „Света Марина“- Варна и УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив.

В случаите, когато системата за мониторинг се препоръчва на лица под 18 години, само две болници могат да предписват CGM: СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ в София, УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Пациентите, които отговарят на критериите, ще могат да получават своите сензори и трансмитери всеки месец от списък с аптеки. Сензорите ще се поемат 100% от НЗОК. През първия месец както и на всеки четвъртия месец след това пациентът ще получи безплатен трансмитер.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна