Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са фаворитите за „Оскар“

7
Уил Смит и Дензъл Уошингтън се ръкуват на церемонията преди Оскарите, 7 март 2022 г. Смит е фаворит за приза за най-добър актьор.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

94-ата церемония по връчването на наградите "Оскар" ще се проведе на 27 март 2022 г. в емблематичния "Долби Тиътър" в Лос Анджелис.

Уестърнът "Силата на кучето" се очаква да завърши печелившата си серия в неделя, когато американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще раздаде наградите "Оскар". Друг фаворит, който също има голям шанс за отличието за най-добър филм е "CODA: Дете на глухи родители", предаде Ройтерс, като цитира букмейкъри. 

"Силата на кучето" вече грабна трофеи през този награден сезон, включително тези за най-добър филм и за най-добър режисьор за Джейн Кемпиън на Британската академия за кино и телевизия. 

Продукцията има 12 номинации за "Оскар", като Кемпиън е претендент в категорията за най-добър режисьор, а звездата на филма Бенедикт Къмбърбач - за най-добър актьор в главна роля. 

Бенедикт Къмбърбач

"CODA: Дете на глухи родители" пък триумфира с най-високите отличия на Гилдията на продуцентите и Гилдията на актьорите в САЩ.

"Ако ни бяхте попитали преди седмица, "Силата на кучето" щеше в голяма степен да бъде фаворит за победа... но при такъв успех на "CODA: Дете на глухи родители" на наградите на американската Гилдия на продуцентите миналия уикенд... много играчи се хвърлиха на "CODA: Дете на глухи родители", казва пред Ройтерс Алекс Апати от букмейкърската компания "Ладброукс". "В началото на месеца коефициентите на залаганията бяха 12/1, а сега вече са 11/10." 

Той добавя, че в последните четири години наградата "Оскар" за най-добър филм печели вторият фаворит. 

При букмейкъра "Пади Пауър" коефициентите за залагане са 8/11 за "Силата на кучето", следван от "CODA: Дете на глухи родители" с 11/10.

Джейн Кемпиън е първата жена, която два пъти е номинирана за най-добър режисьор за "Оскар" и е фаворит за отличието, след като вече получи доста награди за работата си. 

Коефициентите на залагане при "Ладброукс" за нея са  1/25, а при "Пади Пауър" - 1/40. 

Уил Смит е фаворит за наградата "Оскар" за най-добър актьор в главна роля за участието си в "Методът Уилямс". Той се превъплъщава в бащата на тенисистките Серена и Винъс Уилямс. 

Уил СмитКоефициентите на залагане са 1/8 за него, което му дава огромна преднина, казва Апати. "Най-накрая изглежда, че ще дойде времето на Уил Смит."

По-малка яснота има около категорията за най-добра актриса в главна роля. Номинирани са Никол Кидман, Оливия Колман, Пенелопе Крус, Джесика Частейн и Кристен Стюарт.

"(Тази категория) вероятно ще бъде най-оспорваната," смята Апати. Частейн води с коефициент 8/11.

Джесика ЧастейнЯпонският филм "Карай моята кола" се смята за фаворит при чуждестранните филми.

Президентът на Академията Дейвид Рубин направи изявление, в което се посочва, че 8 категории награди няма да бъдат представени на живо. Вместо това те ще бъдат раздадени извън ефир един час преди началото на живото предаване.

"Тези категории няма да бъдат представени нито в предварителното шоу, нито на червения килим, вместо това церемонията на живо ще започне един час по-рано, за да бъдат представени осемте категории награди преди началото на прякото предаване", заяви Рубин. "След това тези представяния ще бъдат редактирани от нашите творчески и продуцентски екипи и ще бъдат включени безпроблемно в телевизионното предаване на живо".

Президентът на Академията Дейвид Рубин направи изявление, в което се посочва, че 8 категории награди няма да бъдат представени на живо. Вместо това те ще бъдат раздадени извън ефир един час преди началото на живото предаване. "Тези категории няма да бъдат представени нито в предварителното шоу, нито на червения килим, вместо това церемонията на живо ще започне един час по-рано, за да бъдат представени осемте категории награди преди началото на прякото предаване", заяви Рубин. "След това тези представяния ще бъдат редактирани от нашите творчески и продуцентски екипи и ще бъдат включени безпроблемно в телевизионното предаване на живо".

Снимки: БГНЕС и Ройтерс

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени