Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес активността в еврозоната през март заради инфлацията и войната в Украйна

Бизнес активността в еврозоната се забави през март по-сдържано от очакваното, въпреки рекордното повишаване на инфлацията и руската инвазия в Украйна.

Това показват предварителни данни от проучването, публикувано от S&P Global (която придоби предишното проучване на IHS Markit).

Част от относително добрата икономическа експанзия се дължи на възстановяването след премахването на Covid ограниченията, но перспективите са мрачни, тъй като след инвазията на Русия в Украйна се влошиха проблемите с веригите на доставки, причинени от коронавирусната пандемия.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се понижи през март до двумесечно дъно от 54,5 пункта спрямо 55,5 пункта през февруари и очаквания за по-рязко понижение към 53,9 пункта.

"Данните от проучването подчертават как войната Русия - Украйна оказва непосредствено и съществено въздействие върху икономиката на еврозоната и подчертава риска еврозоната да се окаже в упадък през второто тримесечие“, коментира главният бизнес икономисти Крис Уилямсън.

"Войната влоши съществуващия ценови натиск, свързан с пандемията, и ограниченията във веригите на доставки", допълни той.


Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


Обшият ценови PMI индекс и промишления ценови PMI индекс достигнаха през март рекордно високи нива.

Индексът на производствените цени скочи до 65,7 от 62,3, което предполага, че инфлацията, която вече достигна рекордните 5,8% през февруари, ще продължава да се повишава.

Промишленият PMI индекс се понижи през март до 14-месечно дъно от 57,0 пункта спрямо 58,2 пункта през февруари, но при очаквания за спад към 56,0 пункта.

Високата инфлация и опасенията относно нахлуването на Русия в Украйна влошава сериозно бизнес оптимизма, като промишленият PMI индекс за производството в бъдеще падна през март до 53,8 от 68,5 пункта, достигайки най-ниско ниво от май 2020 г. - малко, след като началото на коронавирусната пандемия.

"Самите предприятия се подготвят за по-слаб икономически растеж, като очакванията за бъдещото производство се сриват през март, тъй като фирмите стават все по-загрижени за въздействието на войната върху икономика, която все още се бори да стъпи на краката си след пандемичната криза", коментира Уилямсън.

Индексът PMI в сферата на услугите пък се понижи през март до двумесечно дъно от 54,8 пункта спрямо 55,5 пункта и прогноза за спад към 54,2 пункта.

Войната в Украйна "изостря съществуващия ценови натиск, свързан с пандемията и ограниченията във веригите на доставки, което доведе до рекордни темпове на инфлацията при разходите на фирмите и продажните цени, което неизбежно ще доведе до по-високи потребителски цени през следващите месеци“, отбеляза Крис Уилямсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна