Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: Руската инвазия доведе до разселването на половината от децата на Украйна

Повече от половината от децата в Украйна са загубили домовете си поради конфликта с Русия, заяви в четвъртък агенцията на ООН - УНИЦЕФ, определяйки това като "мрачен крайъгълен камък“, който може да отекне за поколения напред.

УНИЦЕФ заяви, че 4,3 милиона деца са били разселени в Украйна, което е повече от половината от 7,5-те милиона деца в страната. Почти 2 милиона са преминали в съседни страни като бежанци, а 2,5 милиона сега са вътрешно разселени.

"Войната причини едно от най-бързите широкомащабни разселвания на деца след Втората световна война“, каза Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

"Това е мрачен крайъгълен камък, който може да има трайни последици за следващите поколения. Безопасността, благосъстоянието на децата и достъпът до основни услуги са застрашени от непрекъснато ужасяващо насилие“, добави тя.

Благотворителната организация отбеляза също така намаляване на обхвата на ваксинацията за "рутинна и детска имунизация, включително морбили и полиомиелит".

"Това може бързо да доведе до огнища на болести, предотвратими с ваксини, особено в пренаселени райони, където хората се подслоняват от насилието', казаха от УНИЦЕФ.

Над 3,6 милиона бежанци са избягали от Украйна, от които 1,8 милиона са деца.

В сряда Главната прокуратура на Украйна съобщи, че най-малко 121 деца са били убити и 167 ранени във война, в която руските сили са атакували цивилни квартали и обществени сгради с артилерийски и ракетни удари.

"Само за няколко седмици войната причини такова опустошение за децата на Украйна", каза Ръсел от УНИЦЕФ.

"Децата спешно се нуждаят от мир и закрила“, добави тя. "Основната инфраструктура, от която зависят децата, включително болници, училища и сгради, приютяващи цивилни, никога не трябва да бъде атакувана“, добави тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна