Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път жена ще е председател на филмовия фестивал в Кан

Айрис Кноблох

Управителният съвет на Асоциацията на френските филмови фестивали избра Айрис Кноблох - бивш ръководител на Warner Bros. във Франция, за председател на филмовия фестивал в Кан, съобщава официалната страница на един от най-авторитетните филмови форуми. 

"Съветът на Асоциацията на френските филмови фестивали назначава Айрис Кноблох за първата жена президент на филмовия фестивал в Кан. Тя ще встъпи в длъжност на 1 юли за тригодишен мандат", се казва в съобщението.

Според регламента на фестивала президентът се избира с тайно гласуване.

"Радвам се, че Айрис Кноблох ще се присъедини към нас и съм щастлив да ѝ предам щафетата, тъй като тя несъмнено ще покаже визия и талант на новата си позиция", каза Пиер Лескюр, настоящ президент на фестивала.

Кноблох е работила в WarnerMedia (наблюдавайки търговското и маркетинговото развитие на компанията във Франция, Бенелюкс, Австрия, Германия и Швейцария) и е била главен изпълнителен директор на Warner Bros. във Франция в продължение на 15 години. Участвала е в разпространението на филми на Клинт Истууд, Кристофър Нолан, Стенли Кубрик и Стивън Содърбърг. През 2008 г. Кноблох става кавалер на Ордена на Почетния легион (Chevalier de l'Ordre de la Legion d'Honneur).

Тазгодишният фестивал в Кан ще се проведе от 17 до 28 май.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени