Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Вонегът открива филмовия фестивал „Master of Art“ в София

Седмото издание на филмовия фестивал „Master of Art“ се открива на 7 и ще продължи до 28 април! Официален старт в 19:00 часа вечерта в кино „Люмиер“ ще даде американският филм „Кърт Вонегът - неподвластен на времето“.

Работата по този филм е започнала още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Снимките започват през 1988 г. и приятелството, което Уейд и Вонегът формират през десетилетията, е показано във филма. „Кърт Вонегът - неподвластен на времето“ е преди всичко биография на обичан американски автор. Филмът е както отдаване на почит към великия писател, така и вещо въведение в неговия свят за непосветените.

Друг акцент в първите дни на фестивала е филма „Кубрик за Кубрик“ на френския режисьор Грегори Монро. Филмът е рядко трансцендентно пътуване из живота и филмите на легендарния Стенли Кубрик, както не сме ги виждали преди. Съдържа непознати интервюта с гения. През 2021 г. „Кубрик за Кубрик“ спечели Международната награда „Еми“ за арт програми.

Очаквайте подробности за цялата програма на фестивала след броени дни.

Филмовият фестивал „Master of Art“ се провежда традиционно в партньорство с Национален дворец на културатаи с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

Билетите за прожекциите в кино „Люмиер“ са вече в продажба на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени