Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уолстрийт джърнъл": Абрамович и преговорният екип на Киев със симптоми на отравяне

Роман Абрамович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският бизнесмен Роман Абрамович и членовете на украинския преговарящ екип са показали симптоми, характерни за отравяне по-рано този месец, съобщиха в понеделник "Уолстрийт джърнъл" и разследващото издание Bellingcat, позовавайки се на хора, запознати с въпроса, предават световните агенции.

Абрамович, който прие молбата на Украйна за подпомагане на преговорите за прекратяване на руската инвазия в Украйна, и най-малко двама висши членове на украинския екип са били засегнати, се казва в информацията на финансовото издание.

Според източниците на финансово издание членове на делегацията на Украйна и Абрамович са показали подобни симптоми, включително "зачервени очи, постоянно и болезнено сълзене и лющене на кожа по лицата и ръцете", като това е станало след тяхна среща в Киев по-рано този месец, целяща постигане на напредък в преговорите за прекратяване на огъня.

Разследвщаото издание Bellingcat пък посочи, че експертите, които са проучили инцидента, са заключили, че "отравяне с неопределено химическо оръжие" е най-вероятната причина.

Позовавайки се на експертите, Bellingcat каза, че дозата и видът на използвания токсин не са достатъчни, за да бъдат животозастрашаващи, "и най-вероятно са имали за цел да изплашат жертвите, вместо да причинят трайни щети. Жертвите казаха, че не са наясно кой може да има имал интерес от атака."

Смята се, че животът на Абрамович и другите украински преговарящи не е в опасност и състоянието им вече се е подобрило.
В информацията на "Уолстийт джърнъл" се поставя вината за предполагаемото отравяне върху политически структури в Москва, които целят да отклонят преговорите с Украйна, но без финансово издание да предостави повече подробности.

Украинските власти обаче "поляха със студен душ" информацията, предаде Ройтерс. Запитан за предполагаемото отравяне, украинският преговарящ Михаил Подоляк каза, че "има много спекулации, различни конспиративни теории". Рустем Умеров, друг член на преговорния екип на Украйна, призова хората да не се доверяват на "непроверена информация".

На този етап от Кремъл не коментират информацията, посочва Ройтерс.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени